FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Urban

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
25 maj 2019

Åtta gråmålade containrar utgör basen för villan.

Nu har familjen flyttat
in i sin containervilla

Värmdö 16:05 | 30 april 2019

Hösten 2015 påbörjades ett projekt utanför boxen — som snart kan förklaras avslutat. Familjen Jacobsson Ulfsdotter har äntligen flyttat in i sin containervilla.
– Vi njuter av att ha större ytor och en fantastisk utsikt, säger de.

Det här är containervillan

• Huset består av åtta gråmålade containrar, staplade på varandra i en sluttande tomt i Kolvik. Bygget påbörjades hösten 2015.

• En grundtanke bakom bygget, som är det första i sitt slag i landet, är att så mycket material som möjligt ska vara återvunnet. Det gäller inte minst själva stommen, alltså containrarna.

• Paret har samarbetat med arkitekten Måns Tham och konstruktören Egil Bartos. Ett tiotal sponsorer har hjälpt till med bland annat färg och byggställningar.

• Under hela byggtiden har familjen berättat om projektet på klokahem.com/blogg/containervillan, Facebooksidan Containervillan och Instagramkontot med samma namn, och intresset från både media och privatpersoner är stort.

Om man som trebarnsfamilj bott i flera år i en byggbod på 20 kvadrat kan det vara lite omtumlande att plötsligt ha svängrum. Det intygar Linda Ulfsdotter och Thomas Jacobsson, som den 2 mars — direkt efter avklarat slutsamråd — tog sitt pick och pack och flyttade in i sin villa, byggd av åtta containrar.

– Den första veckan kändes det lite overkligt att bo i huset. Efter några dagar började vi njuta av att ha större ytor att röra oss på och att äntligen ha en fantastisk utsikt. Att stå och laga mat och samtidigt kunna njuta av utsikten med solnedgången över sjön kändes magiskt, skriver de i ett mejl.

Har varit en följetong i NVP
NVP har följt bygget av huset, som är det första i sitt slag i Sverige, i två tidigare artiklar. Där har Linda och Thomas berättat om projektet, som blivit betydligt mer tidskrävande än de först tänkt. Allt eftersom nya problem har uppstått, har de fått hitta på nya lösningar.

– Vi har lärt oss att allting tar mycket längre tid än beräknat, speciellt när man gör det mesta själv och mest bara hinner jobba på helgerna. Vi har även lärt oss att det är svårt att beräkna kostnader på mycket då det har blivit många special­lösningar runtom i huset. Skulle vi börja om nu med ett nytt hus så skulle det gå mycket fortare, för nu har vi full koll på vad som behöver göras.

Det senaste året har det mesta jobbet skett inomhus. Golven är gjutna och golvvärmen är klar. Paret har byggt innerväggar och dragit el och avlopp. Dessutom har de monterat innertak, spacklat, målat och byggt färdigt badrummen, varav ett har ett stort fönster ut mot bergväggen bakom huset. Utkiksplatsen högst upp i huset, med svindlande utsikt över Hemmesta träsk med omnejd, har också färdigställts.

Härnäst väntar arbete med takterrassen.

– Den vill vi ha klar tills sommarvärmen kommer. Det ska läggas trädäck och den sista väggplåten ska kapas bort. Sedan ska bron till bergsentrén byggas och åsnestigen upp till huset ska anläggas.

När kommer ni att kunna förklara projekt containervilla avslutat?
– Vi har kvar tomten, med anläggning av parkeringar och växter med mera. Det tar vi i lugn och ro, det kanske blir helt klart nästa år. Men själva husprojektet räknar vi kunna se som färdigbyggt mot slutet av sommaren.