FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Björn, Bjarne

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
18 juni 2019

Nycklar på vift kan ha
öppnat för äldrestölder

Värmdö 07:58 | 19 december 2018

Flera kunder hos Värmdös kommunala hemtjänst misstänks ha utsatts för stölder. Nyckelrum och skåp där nycklar förvarats har periodvis stått olåsta. Nu misstänks en tidigare anställd för hemfridsbrott. 

Det var i juli som en av hemtjänstens kunder utsattes för en stöld. Polisen inledde en förundersökning om misstanke om stöld, men förundersökningen lades ner i brist på bevis. Ytterligare två stölder inträffade hos en kund i juli. Även i det fallet inleddes en förundersökning om misstänkt stöld, men också den lades ner då det inte gick att styrka brott. Vid båda tillfällen stals kontanter och i båda fall figurerar samma misstänkta gärningsman i förundersökningen. 

Nyckelrum stod öppet
En anställd inom kommunens hemtjänst sades upp efter händelserna, enligt uppgift till NVP.
I oktober upptäcktes den före detta anställda hemma hos en av hemtjänstens kunder i samband med kvällspersonalens ordinarie hemtjänstbesök. Den tidigare anställda ska inte ha kunnat redogöra för varför eller hur hen kommit in, och ska sedan ha försvunnit från bostaden. Den kommunala hemtjänsten gjorde efter händelsen en polisanmälan då man trodde att kontanter stulits. 

Hemtjänsten har strikta regler kring hur nycklar får förvaras. Men, enligt uppgift till NVP, står ett nyckelrum, där nycklar förvaras, ibland öppet. Och ett nyckelskåp länge varit trasigt. Vård- och omsorgschef Gabriella Rodling säger att man sedan maj månad har bytt ut koden till nyckelrummet tre gånger, och att ett av kodlåsen till ett skåp har krånglat, nya nyckelskåp har beställts.
– Det stämmer att det ena låset har strulat men inte att det varit helt olåst i sex veckor. Dock har det varit detta periodvis vilket givetvis inte är ok. De nya nyckelskåpen ska göra nyckelhanteringen säkrare, säger hon.

En misstänks för brott
Polisen inledde en förundersökning om händelsen i oktober. Förundersökningen är nu klar, och en person misstänks för hemfridsbrott. 
– Vi har inte kunnat bevisa att något är stulet, däremot har vi en person som är misstänkt för hemfridsbrott. Det är om man tar sig in i någons bostad trots att man inte har rätt till det, säger Ulrika Barck-Holst, förundersökningsledare.

Den misstänkte är samma gärningsman som misstänktes för en av stölderna i somras. Personen figurerar även i den andra förundersökningen från i somras. Förundersökningen om misstänkt hemfridsbrott har överlämnats till åklagare som ska ta beslut om det ska väckas åtal eller ej.

”Äldre en utsatt grupp”
Ulrika Barck-Holst säger att det ofta är ett svårt bevisläge vid åldersrelaterade brott, och säger att det vore bra om hemtjänstföretag och kommuner polisanmäler så fort man fattar misstanke om brott.
– Det handlar ju inte bara om stölder i bostad utan även om bedrägerier. Jag tycker även att det vore bra om det görs kontroller vid anställning, eftersom våra äldre är en väldigt utsatt grupp. Det borde vara viktigt även för arbetsgivaren, även anställda kan ju bli misstänkta för stölder som de inte begått.

Gabriella Rodling säger att kommunen alltid gör utdrag ur brotts- och belastningsregistren vid nyanställning oavsett tjänst inom den kommunala hemtjänsten.
– All misstanke om brott som kommer till vår kännedom gör vi en polisanmälan på.