Nu får han bo kvar: ”En seger”

Värmdö Uppdaterad 07:57 08 juli 2019

• "Aldrig hört honom så glad."

Funktionshindrade Stefan Lindgren får, efter NVP:s artikel, bo kvar på Torsbygården. 
– Jag har inte hört honom så glad sen jag lärde känna honom för två år sedan, säger Bertil Sommar, god man.

NVP berättade i maj om Stefan Lindgren som har en medfödd hjärnskada och ett tidigare missbruk och som kommunen ville tvinga att flytta från sitt boende på Torsbygården till en lägenhet i Stavsnäs. Något Stefan Lindgren själv inte vill.

Men nu kommer nya besked. Samma dag som artikeln publicerades hade Stefan och hans gode man Bertil Sommar ett möte med kommunen. 
– Min målsättning har varit att han ska få bo kvar, då mitt uppdrag är att tillgodose min huvudman. Han går runt med sin ekonomi med det boende han har nu, och jag kan inte sätta honom i skuld, säger Bertil Sommar.

Efter mötet skickade Stefan Lindgren ett mejl till kommunen där han frågade hur det skulle bli med hans framtida boende. Beskedet var att han tillsvidare skulle få bo kvar.

”Bör få motiverande stöd”
Vård- och omsorgsnämnden skriver i sin bedömning ”att Stefan skulle kunna klara ett eget boende med boendestöd, men att [han] för närvarande bör beviljas fortsatt boende för att få motiverande stöd att söka boende och skapa trygga förutsättningar för att klara av ett eget boende”.
– Det innebär att Stefan har vunnit en seger, säger Bertil Sommar.
Hur reagerade Stefan?
– Jag har inte hört honom så glad sen jag lärde känna honom för två år sedan. Han var upphetsad, kan man väl säga, säger Bertil Sommar.

Bertil Sommar har i rollen som god man för Stefan Lindgren varit föremål för två klagomål som lämnats in från en tjänsteman på biståndsavdelningen i Värmdö kommun. Enligt klagomålen ska inte Bertil Sommar tillräckligt försökt motivera Stefan Lindgren att ta tag i sin boendesituation. 

Inget att invända
Klagomålen avskrivs emellertid av överförmyndarnämnden som menar att inget finns att invända mot Bertil Sommars sätt att utföra sitt uppdrag.
– Är man god man åt en person som har svårigheter ska man väl inte gå emot huvudmannens intressen. Jag ska ju försvara hans rättigheter och den vilja han framför, kommenterar Bertil Sommar beslutet.