Saab: Test med Gripen kan ha orsakat smällarna

Nacka/Värmdö Publicerad 13:45, 02 september 2019 Uppdaterad 17:46, 02 september 2019

• Många skärgårdsbor vittnar om kraftiga smällar. • Seismolog: "Det är uppenbart ingen jordbävning" • Försvarsmakten: "Vi har inte flugit över området" • Saab: "Vi har gjort tester som kan ha hörts på långt håll"

Vid tio över elva på måndagsförmiddagen kunde personer som befann sig på olika platser i Värmdö höra — och känna — en kraftig smäll.

I Värmdöborgruppen på Facebook vittnar hundratals personer om att de märkt av smällen på platser som Hemmesta, Långvik, Skärmarö, Strömma, Nämdö, Lådna, Gustavsberg, Älvsala och Ingarö.

"Hela huset skadades om och mitt larm började tjuta", skriver en person.

"Flera tavlor åkte ner. Det skakade rejält", skriver en annan.

Även i Nacka och andra delar av Stockholms skärgård rapporteras om att smällen har hörts.

Polisen fick efter smällen ett antal samtal.
– Folk ringde om detta, bland annat från Saltarö. Men vi vet inte vad det beror på, och har inte vidtagit någon åtgärd än så länge, säger Anna Westberg, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Inte heller på Värmdö kommun har man någon information om vad smällen berodde på, uppger kommunikationschefen Ilona Klein Gullberg.
– Vi har kollat med både räddningstjänst och polis. Ingen info om någon smäll, skriver hon till NVP.

Uppdaterat klockan 14:55:

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, som jobbar med det svenska nationella seismiska nätet, SNSN, har också tagit emot många rapporter om smällen.
– Ett 50-tal personer har skrivit in, från Järna, Värmdö, Stockholm, Åkersberga ... De flesta i Stockholms skärgård, alltså, säger han och fortsätter:
– Det rör sig inte om något jordskalv och ingen större sprängning. Vi registrerar alla jordskalv, ner till låga magnituder, och det är uppenbart att det inte varit något skalv.

Han drar en parallell till en liknande händelse 2016, då det visade sig att det var Saab som testflugit JAS Gripen och passerat ljudvallen, vilket orsakade en kraftig smäll, en så kallad ljudbang.

NVP har varit i kontakt med en presskommunikatör på Saab, som ska återkomma med besked om en flygning med något av deras plan orsakade smällen i dag.

På flera kommentarer på Facebook föreslås att det kan en militär övning som ligger bakom ljudet. Det dementerar dock Försvarsmakten.
– Jag har kontrollerat saken och vi har inte flugit över Östersjön vid den aktuella tiden. Men det finns ju andra aktörer som flyger med samma typ av flygplan som oss, säger Mikael Abrahamsson, kommunikatör på Försvarsmakten.

Uppdaterat klockan 15:32: 

Vid klockan 15.30 hördes ytterligare ett mullrande ljud. På NVP:s redaktion, i närheten av Nacka Forum, skallrade rutorna.

Eva Nilsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral, uppger att polisen har fått ett stort antal samtal om smällarna mellan klockan 15.30 och 16.00. 

Uppdaterat klockan 17:43:

Johan Öberg, presskommunikatör på Saab, uppger för NVP att man flugit med JAS Gripen under dagen.

– Vi kan bekräfta att det är Saab som genomfört planerade tester med Gripen vid några tillfällen idag, skriver han i ett mejl till NVP.

Han fortsätter:
– Testerna skedde ute till havs i syfte att störa så lite som möjligt, men det är möjligt att vinden legat på ett sådant sätt att det hörts på långt håll.