FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Konstantin, C...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
21 maj 2019

Misstänkt hästvirus
på stall i Värmdö

Värmdö 09:48 | 14 februari 2019

Hästar på ett stall i Värmdö har visat tecken på att ha drabbats av det smittsamma hästviruset EHV-1, även kallat virusabort.

EHV-1 är ett herpesvirus som kan orsaka luftvägsinfektion med förkylning och feber hos hästar. Det kan även orsaka neurologiska symptom och abort hos dräktiga ston.
Igår, torsdag, rapporterade Länsstyrelsen i Stockholm att ett nytt fall av misstänkt EHV-1 hade upptäckts — på ett stall i Värmdö. Anläggningen har enligt länsstyrelsen isolerats.

I januari konstaterades att hästar på ett stall i Österåkers kommun och hästar på ett stall Östhammars kommun hade drabbats av virussjukdomen.
Under gårdagen meddelade Svenska ridsportförbundet på sin hemsida att man infört ett frivilligt tävlingsstopp fram till den 7 mars. Åtgärden ska minska risken för att viruset sprids. Fem tävlingar i Stockholmsområdet har ställts in.

Endast hästdjur kan få viruset som i mer sällsynta fall kan övergå i förlamning och dödsfall vilket orsakas av inflammation i hjärna och ryggmärg.
– Det finns ingen medicin mot sjukdomen och vaccin skyddar inte mot den neurologiska formen. För att skydda mot smittspridning gäller bra smittskyddsrutiner, isolering av sjuka hästar och god hygien, säger tillförordnad statsveterinär Gittan Gröndahl på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), på SVA:s hemsida.