Värmdö Publicerad 09:33, 07 augusti 2019

• Hyllar Värmdös civilsamhälle • Spontan minnesplats har uppstått vid Gustavsbergsteatern

I måndags kväll hittades 12-årige Mahmoud död i Ösby träsk efter att ha varit försvunnen sedan i lördags. Hundratals människor deltog under måndagskvällen i organisationen Missing Peoples sökningar efter pojken.

Senare, under natten mot tisdagen, inträffade ett brandattentat mot ett HVB-hem i Hemmesta.

Dessa två händelser har engagerat Värmdöborna, konstaterar Ebba Hagander Mir, ordförande för föreningen Välkommen till Värmdö, som arbetar för integration i kommunen.

– Jag visste visserligen redan att Värmdöborna är fantastiska på att gå samman när det behövs. Men jag blir så glad och stolt när till exempel Missing People var imponerade över att så många slöt upp i måndags. Värmdös civilsamhälle är starkt och kärleksfullt, det behöver vi påminna oss själva om ibland. Det finns för mycket gegg om att det var bättre förr, när det i själva verket finns så mycket som blivit bättre nu, säger Ebba Hagander Mir.

För att uppmärksamma den kärlek och respekt som finns Värmdöborna emellan, planerar nu Välkommen till Värmdö, tillsammans med flera andra lokala organisationer, en manifestation. Även Värmdö kommun är vidtalad om arrangemanget, som ska äga rum i nästa vecka. Exakt tid och plats är ännu inte bestämd. 

– Vi vill hålla en manifestation för kärlek, respekt och inkludering. Nu behöver vi ta hand om varandra, respektera varandra, se varandra, säger Ebba Hagander Mir. 

Värmdöborna visade redan dagen efter att Mahmoud hittades sitt deltagande genom att upprätta en spontan minnesplats för honom utanför Gustavsbergsteatern. Mängder av blommor och gravljus har placerats ut, och någon har skrivit pojkens namn med värmeljus, under en porträttbild på honom. 

När NVP besökte platsen under tisdagseftermiddagen var Linda Sery från Gustavsberg där.

– Mahmoud har gått i samma skola som mina döttrar, så det berör en ju. Jag vill sända en tanke till familjen, säger hon.

Värmdöbor fortsatte att strömma till minnesplatsen även på onsdagen. Två av dem var Lotta Wretman och Jenny Danielsson.

– Man vill skänka en tanke och kärlek, visa sitt deltagande, säger Lotta Wretman, och placerar varsamt en blomma vid minnesplatsen.

– Det som hänt är tragiskt. Samtidigt är det vackert att samhället samlas för en kärleksmanifestation. Det medmänskliga är viktigt, att vi tar hand om varandra. Det är svårt att prata om det här utan att bli känslosam, säger Jenny Danielsson.

  • Hanna Bäckman, Charlotta Westling, Ingemar Lundin