Värmdö Publicerad 15:19, 08 oktober 2020

• Fortsatta protester mot skolnedläggningar • ”Dåligt betyg att nästan 1 000 elever väljer skolor i andra kommuner”

”Sluta. Låt våra skolor vara”. Protesterna mot planerna på att lägga ner ett tiotal förskolor och skolor inklusive högstadiet på ö-skolorna fortsätter.

Under onsdagseftermiddagen var många föräldrar och barn från Värmdös ö-skolor, förskolor och skolor på plats under allmänhetens frågestund i kommunhuset Skogsbo för att ställa frågor och prata med politikerna. Calle Hamacher från Runmarö var på plats för att ställa frågor om varför det inte finns någon konsekvensanalys.
– De måste ta hänsyn till barnkonventionen. Jag ska fråga om beslutsgrunden också, sa han innan han gick in i matsalen.

Gabriella Fromholt visade ett stort och lättläst dokument från Sveriges kommuner och regioner, SKR, om hur en medborgardialog ska hållas för utbildningsnämndens ordförande Cecilia Lindberg, M, och förste vice ordförande Fredrik Sneibjerg, L.
– Det är dags att ni lyssnar på barn och föräldrar, och tar en dialog på riktigt, sa Gabriella Fromholt.

När frågan om Munkmoraskolans ekonomi kom upp, och frågan om varför en skola som gått plus i många år, plötsligt visar minussiffror så hettade det till. 
Majoriteten menar att det finns en överkapacitet i Värmdös skolor, och att man sparar pengar genom att slå samman och lägga ner skolor.
– I dag betalar vi mer för lokalerna än det elevantal vi har, sa Cecilia Lindberg.
– För vår nämnd är det ju en besparing, sa Fredrik Sneibjerg.
– Vi protesterar mot planerna för vi tänker på hela kommunen, inte för att ni ska flytta kostnaderna till ett annat kontor, sa Gabriella Fromholt.

Inför mötet hade föräldrar och barn tillverkat ett 40-tal skyltar med olika budskap, som publicerades både digitalt i sociala medier och som man hade med sig. 
Flera föräldrar frågade också om Internationella engelska skolans, IES, etablering och hur den påverkar Värmdös skolor.
– Elevunderlaget räcker ju inte till, men vi ska ju ha en hel skola till. Borde ni inte dra tillbaka det tillståndet. Den kommer ju att suga ut elever från andra skolor, sa Charlie Bergkvist, pappa till Sara, Molly och Ebba som går på Munkmoraskolan.

Cecilia Lindberg sa att ett stort antal elever går i andra skolor i andra kommuner, bland annat i IES skola i Nacka. Och att man hoppas kunna locka elever med den nya etableringen.
– Ni har ju styrt Värmdö i 16 år. Det är ett dåligt betyg att nästan 1 000 elever väljer skolor i andra kommuner, sa Charlie Bergkvist.

Maximalt 50 personer släpptes in åt gången.  Frågestunden varade en timme, sedan var det dags för politikerna att hasta iväg till kommunfullmäktige där diskussionerna om skolorna fortsatte.
Pernilla Alexandersson, förälder, som är med i Facebookgruppen "Rädda Värmdös skolor och förskolor" var nöjd med manifestationen.
– Det är så kloka frågor barn och föräldrar skrivit på sina skyltar.  Och det var över förväntan hur många det blev, sa hon.