Majoriteten menar att man med den nya ö-skole organisationen tagit stor hänsyn till olika önskemål och den oro som föräldrar uttryckt.
– Förslaget vi lägger fram är ett alternativ som lyftes fram av berörda vårdnadshavare som ville ha en kombination av våra förslag, skriver Cecilia Lindberg, M, ordförande i utbildningsnämnden i ett mejl.
Idag tisdag släppte majoriteten ett pressmeddelande där de skriver att det slutgiltiga förslaget till ny organisation för Skärgårdsskolan bygger på dialoger med berörda, där olika parametrar beaktats.
”Stor hänsyn har tagits till den oro som framkom om att eleverna inte blir tillräckligt förberedda för vidare studier. En del vårdnadshavare uttryckte tydligt att de ville att eleverna skulle få gå på öarna fram till årskurs fem och därefter alla dagar i veckan på fastlandet. Ytterligare önskemål framfördes om elevernas förberedelse genom skolgång på fastlandet en till två dagar i veckan redan i årskurs fem. Det har även funnits vårdnadshavare som har förespråkat nuvarande organisation” skriver politikerna.
"Säkerställer behöriga lärare"
Majoriteten menar att med förändringen så kommer de yngre eleverna att ha möjlighet att fortsatt gå i skolan på öarna, samtidigt som man säkerställer att de äldre eleverna får fler behöriga lärare. Förändringen innebär, enligt majoriteten, även att eleverna får tillgång till ett större socialt sammanhang vilket ska gynna kunskapsinhämtning och möjlighet till fler sociala kontakter med jämnåriga.
Utbildningsnämndens ordförande Cecilia Lindberg, M, skriver i ett mejl till NVP att det nya förslaget kommit upp under dialogen.
– Förslaget vi lägger fram är ett alternativ som lyftes fram av berörda vårdnadshavare som ville ha en kombination av våra förslag. Vi tror denna kombination fångar upp flera viktiga perspektiv och är det bästa för att långsiktigt säkra en bra skolgång för barnen i skärgården.
Fredrik Sneibjerg, L, andre vice ordförande i nämnden skriver i pressmeddelandet att man vill utveckla Skärgårdsskolan på lång och kort sikt.
– Vi ser med glädje att skolorna nu möjliggörs att ha utbildning i det lilla formatet på öarna för att sedan kunna åka till fastlandet med speciallärare och salar, säger han.
Hur ska barnen på Svartsö komma till Skärgårdsskolan på Djurö?
– Redan idag åker de äldre eleverna till skolan på Djurö ett par dagar i veckan, så transportmedlet förblir detsamma som idag om man väljer att gå på Djurö skola, skriver Cecilia Lindberg.
Majoriteten skriver att beslutet om den nya organisationen för Skärgårdsskolan kommer efter Skolinspektionens riktade granskning (tillsyn, red:s anm) som innebär att organisationen i sitt nuvarande skick, där de fyra ö-skolorna och Djurö skola utgör en skola inte godkänns eftersom de ligger för långt ifrån varandra.