Majbrasa brann i förtid
— en mindre tänds i kväll

Värmdö Uppdaterad 11:29 30 april 2019

En eller flera personer misstänks i går kväll för att ha tänt eld på en majbrasa på Sjöliden i Värmdö. Enligt Storstockholms brandförsvar var det tur att det var så vindstilla, annars hade riskerna för spridning varit större.

Larmet kom strax efter 22-tiden på måndagskvällen och när brandkåren var på plats hade den ihopsamlade majbrasan nästan brunnit ur.
– Den låg bra placerad på sprängsten och det var dessutom vindstilla i går vilket inte gjorde spridningsrisken så stor. Men det är torrt i mark och risken att glöden sprider sig finns alltid då, säger Peter Hjälmö, brandförman på Värmdö brandstation.

I Facebookgruppen Värmdöbor meddelar man att det har samlats ihop med nytt ris till en mindre brasa på Sjöliden under valborgskvällen. Värmdö församling meddelar också på sin hemsida att man vidtar extra försiktighetsåtgärder på grund av att länsstyrelsen i Stockholm avråder från att elda på grund av torkan.

Så länge det inte råder eldningsförbud menar Peter Hjälmö på Storstockholms brandförsvar att man inte kan hindra majbrasorna.
– De som fått tillstånd att ha majbrasor får ha det eftersom det inte råder eldningsförbud. Men arrangörerna ska vara medvetna om att de är ansvariga för att de inte sprider sig. Vi kan bara vara tydliga med riskerna, säger han.

  • Gustav Grändeby