FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Björn, Bjarne

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
18 juni 2019

SD i Värmdö föreslår med hjälp av Kent Ekeroth ett tiggeriförbud och M öppnar för det efter Högsta förvaltningsrättens dom.

M öppnar för tiggeriförbud efter motion från SD

Värmdö 11:13 | 19 december 2018

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, öppnar för ett tiggeriförbud ett dygn efter SD lagt en motion om saken.
– Vi tycker det är välkommet och hoppas de röstar för vår motion, säger Thorulf Empfevik, SD, gruppledare.

I måndags kom beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen, om att ett lokalt förbud mot så kallat passivt tiggeri får införas i Vellinge kommun för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats.

SD lämnade i måndags in en motion om att införa ett lokalt förbud mot passiv insamling av pengar (tiggeri) på Värmdö.

Och nu öppnar Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, för ett tiggeriförbud i Värmdö. Till lokaltidningen Mitti Värmdö sa hon igår tisdag hon att hon kan tänka sig att införa ett förbud, att domen är intressant "en vägledning för många kommuner" och att "väldigt många medborgare skulle uppskatta det".

Thorulf Empfevik, SD:s gruppledare är förvånad över uttalandet:
– Vi har ett dygn innan Deshira Flankör går ut i tidningen Mitti Värmdö och sagt att hon är för ett tiggeriförbud på Värmdö, redan lämnat in en motion för beredning. Det lustiga är ju att samtliga partier var emot vår motion förra gången. Vi tycker det är välkommet och ser nu en förhoppning om att de faktiskt röstar för vår motion som vi lämnat in.

Värmdömoderaterna föreslog redan 2016 i ett debattinlägg i NVP att man skulle införa ett lokalt tiggeriförbud. Något bland annat L motsatte sig. SD har även tidigare föreslagit ett tiggeriförbud, men den gången röstades förslaget ner i fullmäktige. Kommunalrådet Fredrik Sneibjerg, L, anser inte frågan aktuell:
– Vi har ingen som helst anledning att ta upp diskussionen igen lokalt i Värmdö. Vi, L, står kvar vid våra ståndpunkter och gick också till val på att vi inte har för avsikt att medverka till ett tiggeriförbud. Vi tror inte det är rätt väg för att hjälpa människor. Fattigdom bekämpar man inte med att förbjuda männniskor att be om hjälp, fattigdom bekämpas genom utbildning, säger han.

SD skriver i motionen att man vill ha ett nationellt tiggeriförbud, men att möjligheten till lokala förbud är ett "positivt steg på vägen". Förbudet ska enligt motionen gälla i anslutning till eller i närheten av alla affärer, köpcentrum eller knutpunkter för kollektivtrafik" .

SD anser också att ett förbud är ett viktigt steg för att förhindra en i många fall organiserad verksamhet, "som inte är värdig de personer som tvingas sitta och tigga".
– Jag har sett det med egna ögon både i Hammarby sjöstad och i Hemmesta, äldre män i stora fina bilar som kommit och krävt och hämtat pengar. Det är organiserat tiggeri, säger Thorulf Empfevik.

Thorulf Empfevik hoppas nu få igenom motionen för beredning:
– Det är välkommet att moderaterna ändrar på sig och inser att vi hade rätt. Behovet av ett tiggeriförbud är precis som Deshira Flankör säger "att hon tror många medborgare skulle uppskatta detta". Det tror vi också!

Bakom motionen står SD:s gruppledare Thorulf Empfevik, vice gruppledare Christer Löfving och tidigare riksdagsmannen Kent Ekeroth, som skrivit under som medlem och för SD Värmdö.

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, bekräftar att M vill införa ett tiggeriförbud.
– Ja, det stämmer. Tiggeri är inte ett sätt att hjälpa folk ur fattigdom. Det är oftast utsatta människor som hamnar i händerna på kriminella nätverk.

Hon säger att hon inte sett SD:s motion, men däremot fått svara på en mängd frågor från media kring tiggeriförbudet efter Vellinge-domen.
– Och då är det är klart att vi tar ställning. Frågan finns också med i vårt handlingsprogram. Motionen har gått till nämndsekretariatet och inte nått mig än. Vårt ställningstagande har varit tydlig sedan länge och vad SD motionerar om i sakfrågan förändrar inte min inställning, säger hon.

Hon tror inte heller att det är möjligt att driva igenom ett förbud i Värmdö.
– Vi har inte majoritet för frågan, och vi har definitivt inte majoritet för förbud bland de partier vi samarbetar med. Vi hade med den i valkompassen men det är ingen fråga jag kommer att driva då vi inte har med oss våra samarbetskollegor.

Texten uppdaterad klockan 11:51 samt 12:07