Lili Päivärinta om Grönskan: ”En stor resurs försvinner”

Värmdö Uppdaterad 15:24 02 juli 2019

• Har också varit utsatt för trakasserier • ”Det är väldigt, väldigt trist”

Igår berättade NVP om Anders Fredblad på Grönskans viltrehabilitering på Ingarö, som efter att ha utsatts för återkommande trakasserier bestämt sig för att stänga ner verksamheten för säsongen.

Lili Päivärinta har i 20 år drivit stiftelsen Djurens ö på Djurö. I likhet med Grönskan jobbar Djurens ö ideellt med att ta hand om skadade vilda djur. Och precis som Anders Fredblad har även Lili Päivärinta till och från blivit trakasserad av personer som vill förstöra för verksamheten, berättar hon för NVP. 

– Jag är så trött på detta. Vi samarbetar med Anders och stöttar honom, och tyvärr är vi också utsatta. Oftast är det personer som kallar sig för djurvänner som vänder sig emot oss och lägger tid på att förstöra för andra, säger hon och fortsätter:

– Djurvänner är ofta känslomässigt starkt engagerade. Och alla har olika syn på saker. Vi måste alltid vara nog med vilka volontärer vi släpper in till oss. Man tror att de har rätt engagemang, men det kan istället vändas mot oss. Det kan spridas lögner om verksamheten och det kan bli en farlig ryktesspridning. Det är tråkigt att behöva lägga energi på sådant istället för att hjälpa djuren. 

Lili Päivärinta beklagar att Anders Fredblad, som är så ny i branschen, har hamnat i den här situationen. 

– Det är en stor resurs som försvinner nu när han lägger ner. Vi som är kvar får kämpa vidare. Det är väldigt, väldigt trist.

  • Hanna Bäckman