Värmdö Publicerad 12:15, 20 januari 2023

• ”Lät som åska men inte riktigt” • ”Trodde en lastbil kört in i huset”

Många Värmdöbor reagerade fredagsförmiddagen på kraftiga smällar och skakningar i marken.
Förklaringen innefattar, troligen, ett stridsflygplan.

Vid 11-tiden på fredagen kände många Värmdöbor på flera håll i kommunen vibrationer i marken. Över 100 personer bekräftar i Facebook-gruppen ”Värmdöbor” att de känt skakningarna.
”Fler som kände vibrering i marken nu?” frågade trådstartaren som därefter får flera svar.
”Kändes på Bullandö så att huset vibrerade”, skriver en, ”Kändes kraftigt i Hemmesta”, skriver en annan, och en tredje: ”Grisslinge, ja herregud, trodde en lastbil kört in i huset eller nåt”.

Flera skriver även om en smäll. ”Kändes ute på Möja och hördes”, ”Hörde en smäll och vibrationer i Björkås” och ”Jag hörde smällen. Lät som åska men inte riktigt” vittnar tre personer.

Peter Schmidt, seismolog på Svenska nationella seismiska nätet, SNSN, på Uppsala universitet, berättar för NVP att det inte rör sig om någon jordbävning.
– Vi har inte sett någon registrerad jordbävning vid den närmsta stationen Bogesund. Den ligger i och för sig några mil bort, men om det hade varit en jordbävning kan jag med säkerhet säga att vi skulle ha sett den, säger han.

Istället kan det röra sig om en tryckvåg i luften, konstaterar han, från ett flygplan som kör med överljudshastighet.
– Eller så kan det vara en bolid, en större rymdsten, som kan skapa en överljudstryckvåg, säger Peter Schmidt.
Han fortsätter:
– Vi kan inte med säkerhet säga vad källan är. Men eftersom det handlar om ett ganska stort område talar för att det snarare är något som skapat en tryckvåg i luften än en sprängning i marken.

NVP kontaktade Försvarsmakten och blev via Flygvapnet hänvisade till Saab.
Saabs presschef Mattias Rådström förklarar att smällarna och vibrationerna troligen orsakats av provflygningar med Jas Gripen:

– Jag kan bekräfta att Saab har utfört provflygningar med stridsflygplanet Gripen i det aktuella området vid den aktuella tiden. Provflygningar är en regelbunden rutinverksamhet för oss. Vi försöker att flyga på tidpunkter och platser där det ska störa så lite så som möjligt, men det är ju ett stridsflygplan så det låter en del. Vi informerar på vår hemsida när vi ska göra provflygningar.

Smällarna uppkommer när planet flyger i överljudshastighet och bryter ljudvallen, och kallas ljudbang.
– Jag kan inte garantera att det är det som hänt i dag, men med största sannolikhet är det en ljudbang som hörts, säger Mattias Rådström.

Han berättar att olika parametrar kan göra att det låter mer eller mindre — till exempel väder och vind, var och på vilken höjd man flyger.
– Flyger man över vatten kan till exempel ljudet studsa mer.

Är ljudbang ett vanligt fenomen?
– Det händer då och då, men ofta flyger vi över platser som inte är befolkade och då märks det inte på samma sätt, säger Mattias Rådström.

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x