FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

28 av 29 kvinnliga kommunfullmäktigeledamöter samlade inför det första sammanträdet efter valet.

Kvinnorna dominerar
i kommunfullmäktige

Värmdö 10:28 | 30 oktober 2018

I Värmdö är kvinnorna i majoritet i kommunens ”riksdag”, fullmäktige, som hade sitt första möte efter valet i förra veckan. Andelen kvinnor är nu 57 procent — den högsta andelen i länet.

Så ser nya fullmäktige ut


Antal ordinarie ledamöter:
51.

Ålder: Genomsnittlig ålder är 50,7 år. Yngst är Sara Farid, M, 21 år, och äldst Mats Skoglund, V, 75 år och Ann-Kristin Särnbrink, S, 75 år.

Här bor de: 21 i Värmdö, 17 i Gustavsberg , åtta i Ingarö , tre i Djurö/Vindö/Stavsnäs , två i Skärgården.

Kön: 29 kvinnor och 22 män av 51 ordinarie ledamöter.

Nya ledamöter: Marcus Schill, M, Rogier Krona, M, Sara Farid Moghaddam, M, Kristina Lång, C, Miranda Ahlers, C, Anette Arebo, Bisse Alm, C, Malin Dohlwitz-Strindlund, C, Johanna Tegelstam, L, Anna Lipinska, KD, Karin Voltaire, S, Lars Bryntesson, S, Julia Ekedahl Lotoft, S, Liv Simonsen, V,  Lise Empfevik, SD, Annika Bergsten, SD, Tinna Smith, SD.

Av de 51 ordinarie ledamöterna i kommunens högst beslutande organ, kommunfullmäktige, är en majoritet kvinnor, 29 personer, motsvarande 57 procent. 

Värmdö har därmed den högsta andelen kvinnliga fullmäktigeledamöter i länet. Stockholm, Upplands Väsby och Danderyd kommer på en delad andraplats med 51 procent kvinnor. 23 av 28 kommuner i länet har fler män i styret.

Snittet i landet är 43 procent kvinnor, och Värmdö hamnar på en delad fjärdeplats med Pajala. Det är bara Grums, Hällefors och Lekeberg som är bättre än Värmdö på kvinnlig representation. 

Kommunfullmäktige har efter valet inte bara fått in fler kvinnor, utan också föryngrats. Knappt en tredjedel av fullmäktiges ordinarie ledamöter är nya namn, och av dem är drygt en tredjedel 35 år eller yngre.

Flest kvinnor och flest nya namn har Centerpartiet. Av deras ordinarie ledamöter är alla kvinnor. Miranda Ahlers, 26 år, studerar och är ett av Centerpartiets nya toppnamn.

Tror du att politiken påverkas av att det är så många kvinnor i fullmäktige och i så fall hur?
– Det har jag faktiskt inte alls funderat på. Politiken påverkas självklart av att vi är många nya individer, men om politiken påverkas för att vi är många kvinnor kan jag inte svara på, säger Miranda Ahlers.

Varför har du engagerat dig politiskt?
– För att jag vill vara med och påverka. Jag vill se en tydlig och stark politik för en bättre miljö. Vi måste ta krafttag för att rädda klimatet, speciellt för alla barns skull. Det är något som verkligen engagerar mig då jag är förälder. Jag tycker också att det är viktigt att vi har bra förskolor och skolor. 

Yngst av de nya namnen är Moderaternas Sara Farid Moghaddam, 21 år, universitetsstudent. Hon tror inte att politiken påverkas av att det är så många kvinnor i fullmäktige.

– Jag tror inte det är viktigt om du är kvinna eller man utan det är av egen kraft man kan påverka politiken. Det är vi som människor och våra erfarenheter som kommer att avgöra den politiska påverkan i fullmäktige.

Varför har du engagerat dig politiskt?
– Jag har engagerat mig för att jag i grund och botten vill se en förändring i samhället. Det jag brinner mest för är skolan. Jag vill se mer ordning och reda men också ett rättvisare betygssystem. Mitt engagemang började i ungdomsförbundet, och växte i kraft av att jag ville göra skillnad.  

Socialdemokraten Julia Ekedahl Lotoft, 34 år, konsult och statsvetare, är ny i fullmäktige, men har erfarenhet av politiken och valrörelsen genom sitt arbete på Stockholmsdistriktets valkansli. Hon tror att politiken kommer att påverkas av kvinnorna.

– Det förutsätter jag. Politiken ska ju vara en spegelbild av samhället i stort, och behöver ju en mångfald utifrån ett helhetsperspektiv, men även utifrån ledamöternas bakgrund och erfarenhet. Jag tror absolut vi påverkar, kvinnor har andra erfarenheter av samhället, säger hon.

Många äldre trotjänare har lämnat sina uppdrag. Bland dem kan nämnas Monica Pettersson, M, tidigare kommunstyrelsens ordförande, Christer Hedberg, S, kommunfullmäktiges tidigare andre vice ordförande och Annika Andersson Ribbing, S, tidigare kommunalråd.