FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
22 juli 2019

Kurt Lindgren, här med hustrun Birgitta och sonen Mats, startade på 1980-talet Lindgren bil. I dag bor han på Attendo Ljung, och har sin Triumph från 1940-talet på rummet.

Kurts mc fick flytta
in på äldreboendet

Värmdö 09:46 | 03 november 2018

Får man ta mc:n med sig in på äldreboendet? Ja, inga problem på Attendo Ljung. 
Här har Kurt Lindgren sin Triumph från 1940-talet på rummet.

Det var en ovanlig fråga som Mats Lindgren ställde till personalen på äldreboendet Attendo Ljung för några år sedan: Får min pappa ha sin veteranmotorcykel på rummet?
För i rummet på äldreboendet i Grantomta bor en ovanligt motorintresserad, snart 90-årig, man som jobbat med fordon hela sitt yrkesverksamma liv. Kurt Lindgren började som mekaniker och preparerade bilar för rallytävlingar. Han jobbade även i många år som biltestare på Volvo i Haga norra i Solna. 1974 startade han och hans fru Birgitta Lindgren en bensinmack i Hemmesta, och 14 år senare grundade han och sönerna bilfirman Lindgren bil, som sedan starten vuxit från tre till 20 anställda och som i dag håller till vid Värmdö marknad.

Tog ny fart i 60-årsåldern
NVP har tidigare träffat Kurt Lindgren när han visade upp sin Saab 96 med tvåtakts-motor, av årsmodell 1962, kallad ”djungeltrumman”. Men motorintresset sträcker sig även till fordon på två hjul. 
– Hela pappas liv har han haft motorcyklar. När han var ung var det till stora delar för att han inte hade råd att köpa bil. Sedan blev han återfallsknutte i 60-årsåldern. Han och några gubbar till brukade åka runt tillsammans, bland annat till Norge och England, berättar Mats.
Själv konstaterar Kurt:
– Det var trevligt att ha motorcykel. Jag har åkt mycket motorcykel runt om i världen.

I familjens ägo finns fortfarande sju-åtta motorcyklar, varav en gavs bort i doppresent till Mats son Norton (som passande nog bär samma namn som fordonet i fråga).
– Så vi tyckte att det var en kul grej att fråga om han fick ha med sig en av motorcyklarna på rummet, säger Mats.

Engelsk ”krigscykel”
Och förslaget välkomnades av verksamhetschefen, efter att Mats försäkrat att mc:n stod stadigt och inte riskerade att ramla på någon. Motorcykeln som nu står i ett hörn i rummet är av märket Triumph och tillverkad i slutet av 1940-talet, en krigscykel som Kurt lackat om.
– Den är en engelsk ”enstånkare”, med en cylinder, säger Mats.

Förutom att rummet får en personlig prägel finns också andra vinster med den udda inredningsdetaljen:
– När folk kommer in här så har de alltid något att surra om. Man kan hitta olika beröringspunkter, säger Mats Lindgren.