Kräver åtgärder mot hettan på bussarna

Nacka/Värmdö Uppdaterad 08:01 30 juli 2019

• "Tänk på äldre och gravida kvinnor." • SL: "Återkommande dörröppningar orsakar de höga temperaturerna."

Efter förra veckans värmebölja väntar nu mildare dagar — vilket får bussåkare att pusta ut.
– Ibland är det som att kliva in i en bastu, säger Värmdöbon Gary Baker.

Förra veckan rådde värmeböja i Stockholm med temperaturer uppåt 30 grader. Enligt SMHI:s väderprognos ska det bli betydligt mildare de kommande dagarna, vilket kanske semesterfirare sörjer, men många bussåkare är tacksamma över.

– Jag åker regelbundet 474:an från Gustavsberg till Slussen och det kan vara olidligt varmt. Ibland är det som att kliva in i en bastu, säger Gary Baker, Värmdö, som i mejlväxlingar med SL krävt åtgärder för en drägligare miljö ombord bussarna.

– En gång tog jag med mig termometer för att kontrollera värmen. Utanför var det 22 behagliga grader. Inne på bussen över 30 grader. Tänk på äldre och gravida kvinnor, för dem kan det vara direkt ohälsosamt.

Gary Baker kommer från USA, har jobbat i varma stater som Kalifornien och Nevada, och menar att den värme som uppstår på SL:s bussar sällan inträffar utomlands.

Jämför med södra Europa
– Hur ofta sitter man på en buss i södra Europa och svettas på samma sätt som man gör här i Stockholm? Jag har en lägenhet i Spanien och det blir aldrig samma värme på spanska bussar. Där fungerar luftkonditioneringen på bussarna, men inte här. Problemet är att bussarna underhålls för dåligt, säger Gary Baker, som är fritidspolitiker i Värmdö, och har suttit en mandatperiod i tekniska nämnden — men betonar att han riktar kritiken som privatperson, inte som politiker.

Gary Baker är inte ensam om att tycka att SL:s bussar blir för varma om sommaren. När NVP ställde frågan om hur medlemmarna i ­Facebook-gruppen ”Värmdöbor” upplevde temperaturen ombord på bussarna kom flera dräpande kommentarer i stil med ”ett fåtal bussar har dräglig temperatur”, ”hemskt” och ”flera turer har varit helt outhärdliga” (se fler kommentarer i tilläggsrutan). Men det finns också röster som menar att temperaturen mestadels är helt i sin ordning.

”Beror på dörröppningar”
Enligt SL beror värmen ombord bussarna inte på brister i tekniken.

– De flesta av våra bussar är utrustade med AC och det är ju tyvärr så — det känner du kanske igen om du har en bil med AC — att så fort som man stannar och öppnar dörrar eller fönster så smiter den kalla luften ut medan den varma luften strömmar in. Eftersom bussar stannar hela tiden blir det tyvärr rätt varmt på bussarna ­under varma dagar, säger Per Hallberg på SL:s presstjänst.

Vi har fått höra att det kan vara varmare ombord på era bussar än utanför dem?
– Det tror jag inte, utan vad som händer är att uteluften kommer in. Sen är det naturligtvis så att när det är rusningstrafik, och bussarna är fulla av resenärer, så blir det varmare än när bussen är tom, säger Per Hallberg.

Han uppmanar dem som upplever problem att anmäla det till SL.

– När bussarna gått ett slag behöver man, precis som med kylar och frysar, frosta av systemet för att se till att det är effektivt. Det gör våra entreprenörer. Så när det kommer in klagomål är det bra om man kan ange bussarnas tid och sträcka så att våra entreprenörer vet exakt vilka bussar det rör sig om, så att de kan åtgärdas, säger Per Hallberg.

”Helt galet! Ingen luft och för varmt.”

 

NVP frågade vad medlemmarna i Facebook-gruppen ”Värmdöbor” anser om temperaturen på SL-bussarna. Här är ett axplock av svaren:

”Under all kritik, har till och med gått av bussen på grund av hög värme, därmed inte sagt att det var bättre AC på nästkommande buss!” /Lisbeth

”Den har varit helt ok på 423, 425 och 474 med få undantag. AC i bussen kan ju krångla när som helst, liksom.” /Elin

”Helt galet! Ingen luft och på tok för varmt. Förstår inte ens att de får arbeta i en sån miljö.” /Mikael

”Går inte att åka buss 425 på sommaren. Håller på att svimma varje gång, på grund av värmen.” /Margarita

”Åker 474 och det har varit helt OK men å andra sidan har sommaren varit svalare än förra året.” /Veronika

”Katastrof.” /Jonas