FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Björn, Bjarne

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
18 juni 2019

Koppling mellan mäklare
och köpare av ateljéer

Värmdö 14:31 | 08 april 2019

Efter fullmäktiges beslut att sälja Dekorhuset och G-studion till Ramstedtgruppen framkommer nu nya uppgifter. Det finns kända kopplingar mellan köparen och en tidigare anställd hos den mäklare kommunen anlitat, och även med Fondexgruppen, som länge velat köpa fastigheterna. Konstnärerna känner en oro för sin framtid.

Detta är G-studions nya ägare

Dekorhuset och G-studion har sålts till Fastighets AB Ateljéhuset, som är ett helägt dotterbolag till Landia, och ingår i Ramstedtgruppen.
Landia ägs till 91 procent av Ramstedtgruppen AB och resterande procent av bolag tillhörande två av Jonas Ramstedts kollegor i Landia.
Ramstedtgruppen ägs till 100 procent av Jonas Ramstedt.
Fondexgruppen är ett familjeägt fastighetsbolag.

För att sondera marknaden och hitta lämpliga intressenter anlitade Värmdö kommun, genom en direktupphandling, i november 2018 en mäklare, Catella Corporate Finance, i Stockholm. Beräknad kostnad var 495 000 kronor.

I januari kunde mäklaren redovisa fyra bud som lämnats in. Två av buden uppfyllde kommunens krav, de kom från Ramstedtgruppen och Fondexgruppen. Beslutet blev, efter ytterligare en anbudsrunda, att sälja till Jonas Ramstedt och det nybildade företaget Fastighets AB Ateljéhuset, ett helägt dotterbolag till Landia.
Nu visar det sig att en av styrelseledamöterna i det bolag som köper fastigheterna, Fastighets AB Ateljéhuset, tidigare varit anställd av den mäklare kommunen anlitat, Catella. I olika webbaserade nätverk framgår att personen var anställd hos Catella åren 2011 till 2014 och har arbetat med fastighetsförvaltning, med analyser och som konsult. 

Samma ledamot sitter nu i bolagsstyrelsen och är delägare i Landia, samma bolag som skrivit på ett samverkansavtal med konstnärerna.
Fastighets AB Ateljéhuset och Landia ligger på samma adress på Östermalm som flera av Fondexgruppens och Ramstedtgruppens företag. Fondexgruppen har länge velat köpa G-studion och Dekorhuset.

Linn Sjöstedt, ledamot i ateljéföreningen G-studion som varit med att skriva samverkansavtalet med Landia, känner till uppgifterna.
– Vi har diskuterat det här. Det har kommit upp frågor och funnits kritiska röster från konstnärerna. Och det är klart att vi är oroliga. Vi har satt allt vårt hopp till samverkansavtalet och att det ska fungera som vi har diskuterat med dem.

Lars Fladvad, utvecklingschef i Värmdö, känner till uppgifterna och avfärdar de frågor som funnits:
– Det är klart att vi vet det. Det berättade de på första mötet när de presenterade sig. Det är en liten värld, alla känner alla. Ramstedtgruppen sitter i Fondexgruppens lokaler, det berättade de öppet. De har inte gjort affärer med varandra, de känner varandra, men de konkurrerar också. Den ena konkurrerade ju ut Fondexgruppen.