Klockan klämtar för Gustavsbergs ankare

Värmdö Uppdaterad 07:59 26 augusti 2019

• Porslinsfabrikens framtid hänger på en skör tråd.

Framtiden för Porslinsfabriken i Gustavsberg hänger på en skör tråd. En grupp intressenter arbetar intensivt för att försöka rädda tillverkningen. Men tiden är knapp.
– Jag har ingen aning om vi klarar detta, men vi vill inte ge upp, säger initiativtagaren LG Nilsson.

Efter närmare 200 års tillverkning av porslin i Gustavsberg klämtar nu klockan för Hushållsporslinsfabriken, HPF. Som NVP berättat hotas fabriken av konkurs och nedläggning.  I juni beslutade politikerna om ett avtal om ordnad neddragning och uppsägning av lokalerna — ett avtal företaget inte skrivit på — efter en långvarig hyrestvist.

”Inte rocket science”
Sedan i somras pågår ett intensivt arbete för att rädda och säkra framtiden för fabriken i nya lokaler efter kommunens beslut. Inititativtagare är gustavsbergaren LG Nilsson, som har sammankallat en grupp med ett 30-tal personer med olika kompetenser. Initiativet är sanktionerat av ägaren Lars-Erik Harvig. 
– Det här är lite mer än ett vanligt företag, det är inte ett IT-företag eller företag som gör elsparkcyklar, utan ett kulturarv som är omistligt. Men man har fastnat i låsta positioner. Min målsättning är att lösa situationen. Jag vill inte utse någon svartepetter. Mitt första hopp är att lösa situationen för fabriken, mitt andra att kommunen släpper sitt kulturfastighetsbestånd till de som har resurser och pengar, säger han.

LG Nilsson och gruppen har haft ett antal möten och har haft en dialog med intressenter, kommunen, bank och advokat. 
– Jag och gruppen kan inte starta och driva företag men vi kan hjälpa till att hitta vägar till en framtid. Jag har ingen aning om vi klarar detta. Men vi vill inte ge upp. Och det finns en kompetent och seriös konstellation som är intresserade att ta över fabriken. Men det går inte på två veckor. Tidsaspekten är det svåra, säger LG Nilsson.

Gruppen står inför två kritiska punkter. Dels ägaren Lars-Erik Harvigs uthållighet — han har varslat om att han avser sätta företaget i konkurs. Dels bankens uppsägning av ett borgenslån. 
– Men om man gör en analys så är det inte rocket science att få fabriken att rulla på. Man kan inte misslyckas med ett så starkt varumärke, säger LG Nilsson.

Det finns också andra problem. Företaget måste vara ute ur sina lokaler före sista september. I nuläget finns inget förslag på nya lokaler, däremot finns förslag på hur man kan skala ner till mindre lokaler. Det råder även osäkerhet kring kommunens planer för områdets fastigheter.

”Alla vet vad Gustavsberg är”
I veckan deltog HPF på Formexmässan med porslin med design av Carl Larsson, Lennart Hellsing och andra konstnärer. 
– Det finns många intressanta samarbetsavtal och nya återförsäljare, men just nu kan företaget inte ta på sig för mycket på grund av den rådande situationen. När jag var ute på mässan i förra veckan såg jag direkt Gustavsbergs ankare i den stora A-hallen. I den salen kämpar alla företag med sina varumärken, men alla vet vad Gustavsberg är. Det får vi inte slarva bort, säger LG Nilsson.

Porslinsfabriken — från 1825 till i dag

1825 anlades en fabrik för ”alla sorts Porcellainer” i Gustavsberg, som 1864 blev en av de första i Europa utanför England som lärde sig den svåra konsten att framställa benporslin.

1937
sålde familjen Odelberg företaget till Kooperativa Förbundet, som sedan även startade tillverkning av sanitetsporslin, plastprodukter och emaljerade badkar.

1987
sålde KF hushållsporslinsfabriken till Wärtsilä.

1991
sålde fabriken vidare till finska Hackman.

1994 
lämnade Hackman Gustavsberg, då ställde Värmdö kommun upp med ett kommunägt bolag.

1996
överläts produktionen i det kommunägda bolaget till det personaägda HPF i Gustavsberg AB som drevs av formgivaren Siv Juhlin fram till hennes bortgång 2004. 

1997
gick Siv Juhlins samarbetspartner Lars-Erik Harvig in som största ägare. 

I dag
är företaget Nordens enda tillverkare av benporslin, och tillverkningen sker i Gustavsbergs hamn. Företaget tillverkar hushållsporslin allt med en ankarstämpel och texten ”Made in Gustavsberg Sweden” bland annat designat av Stig Lindberg. Man driver en fabriksbutik med porslin i andrasortering och en webbshop. Man säljer också porslin genom återförsäljare i Sverige och utomlands.