Värmdö Publicerad 22:20, 05 september 2021 Uppdaterad 12:24, 06 september 2021

• Lågt valdeltagande • Deshira Flankör: "Visar att vi har Värmdöbornas förtroende"

Klockan 20 avslutades den lokala folkomröstningen i Värmdö. När 25 av 25 valdistrikt var räknade visar det preliminära valresultatet i folkomröstningen en klar majoritet för ja. Av kommunens 34 872 röstberättigade valde 5 713 att rösta, av dem sa 89 procent (5 085 röstande) ja, sex procent (343 röstande) avstod och fem procent (285 röstande) sa nej.

Det är en tydligare majoritet än folkomröstningen 2014, då 75 procent sa ja i den omröstningen.

Valdeltagandet var däremot lågt, 16,38 procent - det är knappt hälften mot hur det såg ut i folkomröstningen 2014 då valdeltagandet låg på 36 procent av 29 000 röstberättigade.

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, kommenterade på sin Facebooksida resultatet:

"En första preliminär rösträkning från folkomröstningen är klar och landar på 16,38 procent valdeltagande. Det ser ut att vara det lägsta valdeltagandet i Sverige sedan 2011 då lagen om folkinitiativ förändrades. Det låga valdeltagandet betyder för mig att vi har Värmdöbornas förtroende för de beslut som vi har tagit. Vi kommer nu att diskutera detta inom Majoriteten att oavsett resultatet, kommer vi att ta med oss erfarenheterna och anstränga oss ännu mer för att utöka delaktigheten inom skolfrågorna."

Carl Kangas, S, oppositionsråd menar att det låga valdeltagandet var väntat, och håller inte med Deshira Flankör.

 - Resultatet är preliminärt. Men det är tydligt att väldigt många Värmdöbor vill ha mer dialog, bättre konsekvensanalyser och en ny skolpolitik - bortom M:s nedläggningsplaner. Att vi i en pågående pandemi skulle se ett lågt valdeltagande var väntat. Men det finns ett starkt stöd för en ny skolpolitik i Värmdö. Nu är det dags för M och övriga partier i Majoriteten att lyssna till den och hedra resultatet i folkomröstningen, säger han.

Efter den preliminära rösträkningen genomförs en preliminär rösträkning på onsdag 8 september. Den slutliga rösträkningen sker på fredag 10 september, och resultatet fastställs därefter av valnämnden.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x