FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
23 augusti 2019

Julia Cockin Wöhlk (i mitten, och på bilden till höger), initiativtagare till Alla hjärtans jul, omgiven av Isak Levin, konferencier, Jenni Inge från Värmdö kulturskola, Ida Rehnberg, musikansvarig ungdomsledare på Gurraberg och Felicia Dahlström, som ska uppträda och som är fikaansvarig.

Julkonsert engagerar
”nästan hela Värmdö”

Värmdö 09:58 | 05 december 2018

På lördag intas Gustavsbergsteatern av Alla hjärtans jul – en julkonsert med 25 Värmdöungdomar, där alla ställer upp gratis och intäkterna går till välgörenhet.
Bakom jättearrangemanget står 16-åriga Julia Cockin Wöhlk.

Alla hjärtans jul

Konserten Alla hjärtans jul äger rum den 8 december klockan 18.30 i Gustavsbergsteatern. 

Alla intäkter  från biljetterna och fikaförsäljningen går oavkortat till Rädda barnen, Maskrosbarn och Frivilliga Familjehem på Värmdö, och representanter från organisationerna kommer att vara på plats under kvällen.

Redan i förra veckan var biljetterna i stort sett slutsålda.

– Jag är väl lite av en projektmänniska, säger Julia Cockin Wöhlk, som står på Gustavsbergsteaterns scen, iklädd en fluffig tomteluva.

Och det kräver sin projektledare för att dra ihop det hon på mindre än två månader lyckats åstadkomma. 
Hon har kombinerat sitt musikintresse — odlat under många år i sångundervisning på Värmdö kulturskola — med sin vilja att hjälpa barn och unga. 
Resultatet är i lördagens stora konsert, där omkring 25 ungdomar, nästan alla från Värmdö, framför julmusik och där alla intäkter går till Rädda barnen, Maskrosbarn och Frivilliga Familjehem på Värmdö.

”Så glad över all hjälp”
Julias idé tog form när hon i höstas gjorde ett ideellt jobb för barnrättsorganisationen Maskrosbarn. Och när hon väl kommit på vad hon ville göra, har allt flutit på smidigare än hon kunnat ana. 
– Jag är så glad över allt fantastiskt engagemang och all hjälp, säger Julia.

Hon radar upp alla som hjälpt till. Dit hör Värmdö kommun, som stöttar med pengar, Ica Maxi, som är huvudsponsor, personal från Gustavsbergs kyrka och ungkulturhuset Gurraberg, som ställer upp som kompmusiker, tryckeriet Ingvar Ulf Screentryck, som har fixat trycksaker utan kostnad och kulturskolan, som lånar ut instrument. 
Dessutom ställer flera privatpersoner upp, som Julia säger att hon aldrig skulle klarat sig utan.

”16 år och så ambitiös”
Jenni Inge från Värmdö kulturskola öser lovord över Julia.
– 16 år och så ambitiös. Det här engagerar nästan hela Värmdö. Det är så fint att dra ihop alla vänner kring sitt sociala engagemang, säger hon.

Att en del av intäkterna ska gå till Frivilliga Familjehem på Värmdö, en förening för familjer som ger husrum åt ensamkommande unga, har en förklaring: Julia lever själv i en sådan familj.

Ska själv sjunga
– Jag har en brorsa från Afghanistan, och jag har också lärt känna hans kompisar och många andra ensamkommande. De bor här i Sverige utan sina familjer, några vet inte ens om deras familjer lever. Det ger perspektiv. Det finns så många barn och unga i ”trasiga” familjer, och även de utan sina familjer. Jag vill göra det jag kan för att hjälpa till. Det var en av flera saker som fick mig att genomföra detta. 

Julia ska själv stå på scen och sjunga en låt under kvällen, ihop med sin kompis Felicia Dahlström. Även hon är fascinerad över hur snabbt projektet har vuxit.
– När Julia började med det här fattade hon nog inte att det skulle bli så stort. Det är kul att få vara med och stötta henne, säger Felicia Dahlström.