FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henrietta, He...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
22 augusti 2019

Carl Kangas.

”Jag såg att det
gick att förändra”

Värmdö 09:56 | 27 mars 2019

Carl Kangas flyttade till Värmdö för en dryg mandatperiod sedan, med ambitionen att lägga politiken på hyllan. Det gick inte så bra.
I veckan tillträder S-politikern som Värmdöoppositionens ansikte utåt.

Carl Kangas är uppvuxen i norra Botkyrka i en familj med arbetarklassbakgrund. Mamman jobbade som vårdbiträde och pappan på bageriföretaget Skogaholm. 
– De jobbade väldigt mycket, men jag är uppvuxen i en kärleksfull familj där vi pratade mycket värderingar. Jag har fått lära mig: Gör din plikt, kräv din rätt — i den ordningen. Men jag fick också en tidig insikt i att inte alla familjer där jag växte upp hade det så bra, och att samhället behövdes för att stötta upp dessa.

När Carl Kangas berättar om sin skolgång får man intrycket av att han var en mönsterelev, trots att han påpekar att betyget i ämnet bild var dåligt. Samhällsämnen och idrott brann han där-emot för, och han blev tidigt engagerad i skolfrågor som elevrådsrepresentant.
I gymnasiet växte det politiska intresset. En fråga Carl Kangas tog strid för — och som också blev den utlösande faktorn till att han blev politiskt aktiv — var att skolans elever fick möjlighet att tenta upp sina gymnasiebetyg efter avslutad kurs, men mot en avgift på 500 kronor.

Strateg bakom valframgång
– Skolan motiverade avgiften med att det annars skulle bli slentrian att tenta upp och att alla då skulle göra det. Men jag såg att många elever från norra Botkyrka inte hade den möjligheten trots att de var lika duktiga. Det blev en klassfråga. Jag pratade med några lokala SSU:are och när vi lyfte frågan förändrades systemet. Jag såg att det gick att förändra, jag gick med i SSU.

Carl Kangas började efter gymnasiet läsa ekonomi med internationell inriktning på Stockholms universitet. Under tiden fick han förtroendeuppdrag för S i Botkyrka kommun som vice ordförande i dåvarande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Några år senare plockade han ut en magisterexamen i ekonomi.

Den politiska banan fortsatte han sedan på nationell nivå, som politiskt sakkunnig på utrikesdepartementet och som tjänsteman i riksdagen. Inför valet 2014 arbetade han som varumärkesstrateg för partiet, målet var att få Socialdemokraterna tillbaka till makten.
– Mitt jobb var att få partiet att förstå att de behövde förändras. Att prata mer om vad partiet ville, än om vad vi har uppnått. Det krävde att vi började jobba mer modernt och framtidsinriktat.

I samband med att Stefan Löfven blev statsminister 2014, efter åtta år av borgerligt styre, flyttade Carl Kangas och hans sambo till Kolvik i Värmdö. Han blev delägare i en PR-byrå med inriktning på public affairs, och ambitionen var att avveckla politiken, men kvar lämnade han en fot i Värmdös näringslivsnämnd.
Om han hade som mål att lägga ner politiken, var det ingen strategisk väg att gå. För i december 2017 blev han heltidspolitiker i Värmdö med ansvar för skolfrågor, och avvecklade sitt ägande i bolaget istället. Och nu tar han över som oppositionsråd för Socialdemokraterna efter Mikael Lindström. 
Hur vill du som oppositionens nya ansikte utåt presentera dig för Värmdöborna?
– Som en samhällsengagerad småbarnsfar som brinner för att ge Värmdös unga en bra start i livet. 

Carl Kangas berättar att hans bakgrund format honom och att han var den första i sin familj som plockade ut en akademisk examen. 
– Det har jag mycket att tacka den svenska utbildningspolitiken för, och jag vill verkligen att Sverige ska fortsätta kunna vara möjligheternas land, säger han.

Spelar rinkbandy och vill införa bostadsgaranti för unga

Carl Kangas, S, oppositionsråd i Värmdö

Ålder: 38 år
Bor: Kolvik, Värmdö
Familj: Sambo och två söner (ene är tre år och den andre nio månader)
Jobb: Socialdemokratiskt oppositionsråd i Värmdö
Kör: Två bilar (Skoda Kodiaq och BMW 118d, diesel)
Ser på tv: Lite tid för det, men gillar att se vintersporter och hockey. Gärna på favoritlaget Södertälje SK.
Personlig pryl: ”Skridskor! De får symbolisera min fritid som är viktig för mig och mitt stora intresse för idrott. Jag och min treårige son har varit ute på isen några gånger i vinter nu och sena söndagskvällar spelar jag rinkbandy i korpenlaget Arena Agilo. Det är från skridskorna jag hämtar energi och laddar om för en ny vecka”.

De tre viktigaste frågorna i Värmdö

Skolan. ”Göra Värmdö till en bra och attraktiv skolkommun, vi ska ge unga en bra start i livet.”
Näringslivet. ”Vi ska jobba för att skapa fler jobb i Värmdö så att fler kan arbeta på hemmaplan. Det sparar tid för många, är mer hållbart och minskar trycket på våra vägar.”
Bostäder. ”Vi vill införa bostadsgaranti för yngre och äldre. Det har byggts för mycket bostadsrätter, vi vill ha en bostadspolitik med rimliga hyror.”