Fullmäktige sa ja till
förslaget om fabriken

Värmdö Uppdaterad 08:24 18 juni 2019

• Deshira Flankör: "Är uppriktigt sagt orolig över konsekvenserna"
• Ännu har Hushållsporslinsfabriken inte skrivit under avtalet

Under måndagen godkändes förslaget om Hushållsporslinsfabrikens, HPF:s, framtid av både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Det innebär att kommunens politiker ställer sig bakom förslaget om att genomföra en så kallad ordnad neddragning av HPF:s verksamhet, som ett alternativ till konkurs för företaget, som är skyldig kommunen flera miljoner i uteblivna hyresinbetalningar. Detta skulle betyda att företaget måste lämna sina lokaler i hamnen senast de 30 september.

Men för att avtalet ska godkännas och börja gälla krävs att även HPF:s respresentanter skriver under det, och igår kritiserade Socialdemokraterna det faktum att ärendet behandlas politiskt innan man vet om HPF ska skriva under.

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, konstaterar att en ordnad neddragning är bättre än en konkurs.

Finns det risker med att ta upp ett icke påskrivet avtal till politiskt beslut på det här sättet?
– Det ligger i grunduppdraget för fastighetsavdelningen att hantera och säkerställa att kommunens fakturor betalas och genom avtalet får företaget snarare en tidsfrist att kunna göra en ordnad neddragning istället för konkurs. Det är också ett nödvändigt stöd för förvaltningen så att de inte fortsätter avstå från att driva in skulden utan politiskt beslut, säger Deshira Flankör.

Hade kommunen kunnat hantera detta annorlunda under processen, för att undvika att det gått så här långt?
– Vi har gjort så mycket som är möjligt inom lagens mening, i några avseenden har vi tänjt på lagen. Med stor hänsyn till företagets kulturella arv har vi fört många samtal med företagets vd och ägare för att hitta ett sätt för att försäkra den fortsatta verksamheten trots att företaget inte har betalat sin hyra sedan 2017.

Är du orolig över konsekvenserna i det långa loppet, att en symbol för Värmdö kanske går i graven?
– Ja, uppriktigt sagt så är jag det. Kultur och arv är en del av identiteten vilket jag har stor respekt för, men nu har vi tänjt på lagen tillräckligt och för varje dag som vi inte kräver hyran fortsätter vi tänja på lagen ännu mer vilket vi måste förhålla oss till.

Tror du att det är sannolikt med en nystart för HPF? 
– Det beror på företaget och jag hoppas verkligen på det, säger Deshira Flankör.

  • Hanna Bäckman