Värmdö Publicerad 14:29, 09 oktober 2020

• Har startat sticklingsgrupp • Drygt 100 medlemmar på ett dygn

China rose mot electric lime. Elefantöra mot monstera. Eller doktor Westerlund mot svärmorstunga?
Kanske är det så bytena kommer se ut i Värmdös första sticklingsgrupp som på några dagar fick nästan 200 medlemmar.

Att byta, köpa och sälja sticklingar på nätet har blivit allt mer populärt. I skrivande stund ger en sökning på ”stickling” 3 082 träffar på Tradera — sajten där den dyraste sticklingen genom tiderna såldes, en monstera adansonii variegata för 17 555 kronor. Köparen kallar affären för en investering. 

Gustavsbergsbon Rebecka Raviks blomsterintresse har fått henne att åka över halva Stockholm för att hämta hem nya tillskott till sin växtsamling. Det gav henne idén om en lokal sticklingsgrupp på Facebook. 
– Det finns flera anledningar till att jag skapade gruppen. Dels för att slippa åka så långt — det är ju bra på många sätt. Dels för att man kanske kan hitta nya vänner och bekantskaper, säger hon och spånar om framtida sticklingsträffar i växthuset på tomten.

Hon skrev om sin nystartade grupp, ”Sticklingsälskare på Värmdö”, i Facebookgruppen Värmdöbor och fick betydligt större respons än hon hade väntat sig.
– Jag trodde att det skulle finnas intresse, men kanske inte riktigt så stort. Vi blev drygt 100 medlemmar första dygnet, och nu några dagar senare är vi snart 200. 

På Facebook är det vanligt att sticklingsgrupperna är dedikerade till en viss typ av växt, men i Värmdös nya grupp är alla typer av växter tillåtna. Vad som köps, säljs eller byts är det medlemmarna som bestämmer.
– Eftersom det är en lokal grupp så tyckte jag att vi ska vara lite breda. Det finns några medlemmar som är intresserade av trädgårdsväxter, andra bara gröna växter. Man får köpa och sälja det man vill helt enkelt, säger Rebecka Ravik.

Själv har hon palettblad som favoriter. Hon har ungefär 30 sorter hemma. 
– Men jag har också en hel del gröna växter. Och nyligen fick jag min drömväxt — en monstera variegata. 

Och trots att det finns vissa likheter mellan den rekorddyra sticklingen och Rebecka Raviks drömväxt ser hon inte sticklingsintresset som en metod för att göra investeringar.
– Nä, jag vet inte hur mycket business man kan gör. Blomintresset och det -sociala är det viktigaste.

Ska bli ny planta

En stickling är en avklippt eller avskuren stam-, gren- eller rotdel av en växt, avsedd att sättas i vatten eller planteras i jord, för att slå rot och bilda en ny planta.