Värmdö Publicerad 08:17, 31 juli 2021

• "Många tvingats flytta" • "Lagt ner mycket tid och energi"

Sedan 2016 har Inlöparna träffats, gått, promenerat och sprungit tillsammans, för en ökad integration och minskat utanförskap. Målet har varit att hjälpa till att skapa bra möjligheter för nyanlända att integreras i det svenska samhället genom att träffas och prata med varandra. Genom åren har hundratals nyanlända, och Värmdöbor, fått bättre hälsa och vänner i gruppen.

Man startade en Facebookgrupp, som i dag följs av drygt 1 100 personer. Men nu upphör Inlöparna Värmdö med sina aktiviteter, och projektet läggs ner av en rad orsaker.

Projektet startades av Erik Liffner, som anser att idrott och friluftsliv förenar människor, och själv älskar att springa. Han började fundera på hur han kunde bidra positivt till integrationen. Det ledde till att han började samla in kläder och skor, så att brist på material inte skulle vara ett hinder, och startade Inlöparna efter en annan förebild, Inlöparna i Grytan. 

– Först och främst är fem år en lång tid att driva ett sådant här projekt och jag har lagt ner väldigt mycket tid och energi. Kul men också krävande. I slutet märkte jag också att det blev allt färre Värmdöbor, vilket ju blev problematiskt, eftersom tanken är att de nyanlända ska få prata svenska med svenskar. Det är ju något som krävs för att ett integrationsprojekt ska bli bra, säger Erik Liffner.

En annan orsak till nedläggningen är att många av de som varit med och sprungit under åren tvingats flytta från Värmdö och Gustavsberg, säger han.

– Ocj då skulle det krävas extra mycket att dra igång en vända till. Sen kom naturligtvis coronan och ställde till det, så det var många bidragande orsaker. Men det har varit väldigt roligt och givande och inget jag ångrar. Jag skulle säga att cirka 200 nyanlända kommit och gått genom åren, och jag hoppas att vi hjälpt en del på vägen in i det svenska samhället, säger Erik Liffner.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x