FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Joakim, Kim

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
20 mars 2019

Carina Sundin och Thomas Andersson tror att bristen på gatlyktor bidrar till att bjuda in tjuvarna.

Inbrottsvåg mot företagare
i Gustavsbergs hamn

Värmdö 16:23 | 02 november 2018

En stöld- och inbrottsvåg har drabbat företagen i Gustavsbergs hamnområde. På knappt fyra veckor har fem företag drabbats av stölder. Konstnären Hisako Mizuno blev av med 142 keramiska verk i förra veckan.

Sedan den 27 september har sex inbrott eller stölder skett i olika affärslokaler i Gustavsbergs hamn. 

Natten mellan den 27 och 28 september skedde ett inbrott hos mäklarfirman Husman Hagberg. Natten mot den 8 oktober drabbades företaget på nytt. Vid båda tillfällena stals teknisk utrustning, bland annat datorer.
Natten mellan den 28 och 29 oktober fick konstnären Hisako Mizuno 142 keramiska verk stulna från G-studion. Fyra lådor med hennes huslyktor försvann. Polisen rubricerar det som stöld. Samma natt försvann även en låda med gods från en intilliggande butik. Hisako Mizuno berättar:
– Jag blev så chockad, arg och ledsen, när jag såg det på morgonen. Flera månaders arbete var borta. Jag tycker att det har blivit så otryggt i hamnen, och man känner sig rädd när man jobbar på kvällen när det händer något sådant här.

Liknande tillvägagångssätt
Natten mot måndagen den 29 oktober skedde även ett inbrott i sushirestaurangen. Tjuvarna fick med sig kontanter. Följande natt bröt sig någon eller några in i Frisyrfabrikens lokaler.
– De hade slagit sönder rutan med en stor sten. Vi har ett kraftigt larm, men det verkar som ingen hört något. Jag skulle önska att om folk hör något att de går ut och tittar. Vi måste hjälpas åt härnere, säger Carina Sundin, som driver salongen.

Tjuvarna har enligt företagen gått tillväga på samma sätt, de krossar en ruta och går in och försvinner innan polis eller larmbolag är på plats.

Hittills inga misstänkta
Joakim Länninge, operativ koordinator vid Nackapolisen, säger att det varit fler inbrott än vanligt i samma område.
– Samtidigt har inbrotten skett utspridda över rätt många dagar. Så det är en definitionsfråga om man ska kalla det en inbrottvåg, säger han.

Polisen har ännu inte kunnat gripa någon. 
– Vi har inga spår att gå efter, vi har inte ens någon misstänkt. Normalt vid inbrott så är man ute efter kontanter och guld, men det här spretar ju åt olika håll. Allt ifrån datorer till keramik, säger Magnus Mohlin, kommunpolis.

Han vet inte vad som kan ligga bakom det stora antalet inbrott och stölder, däremot har polisen haft problem med viss brottslighet i området.
– Några har uppenbarligen hittat ner till hamnen, men jag har svårt att tänka mig att det är något mer organiserat. Vi har haft några adresser i hamnen, som vi har haft problem med, som rör narkotikabrottslighet. Även i somras var det mycket unga vuxna som hängde i hamnen. Flera av inbrotten låter som de kan bero på narkotikamissbruk, man är ute efter snabba pengar. Men det går inte att per automatik att härleda inbrotten till det, säger Magnus Mohlin.