FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Björn, Bjarne

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
18 juni 2019

Hundägare på promenad med sina fyrbenta vänner ska bli en del av Värmdös brottsförebyggande arbete.

Hundpromenader
ska förhindra inbrott

Värmdö 07:45 | 13 december 2018

Hundägare på promenad ska skapa trygghet i Värmdös bostadsområden. Det är en grundtanke när kommunen och polisen drar igång egna NOS-patruller.

NOS-patruller, där NOS står för nos och spaning, finns redan i många andra kommuner i länet och landet. I våras väcktes idén om att Värmdö skulle dra igång ett projekt, och under hösten har planerna konkretiserats.

Än så länge är ett tiotal hundekipage engagerade i projektet i Värmdö, som sköts av närpolisen och kommunen. Deltagarna får inledningsvis gå en kurs hos polisen, och hundarna förses sedan med gula västar av kommunen.

– Ekipagen ska användas i grannsamverkanssyfte. Om vi till exempel ser att det skett många inbrott på en plats, kan vi kontakta NOS-patrullen och be dem promenera där, berättar Värmdös trygghets- och säkerhetssamordnare Erik Mangen.

Han framhåller att man genom projektet enkelt kan bredda närvaron av vuxna utomhus.
– På samma sätt som nattvandrare bidrar med trygghet genom sin närvaro kan även dessa hundekipage öka den faktiska och upplevda tryggheten. Det handlar om att väva in trygghetstänkandet i allt man gör, säger han.