Värmdö Publicerad 15:40, 26 februari 2020

• Färjor och pendelbåtar påverkas • Som värst 107 centimeter över normalnivån

Det höga vattenståndet påverkar färjor och pendelbåtar i skärgården. Blandd annat påverkas färjan mellan Värmdö och Rindö och Sjövägens pendelbåt.

Det höga vattenståndet börjar nu märkas i skärgården och även i trafiken. Trafikverket går ut med information om att färjan över Oxdjupet mellan färjelägret på Rindö och på Stenslätten för närvarande kör med begränsad kapacitet, och kan inte ta ombord tunga och låga fordonsekipage på grund av vattenståndet.

Begränsningen gäller sedan i tisdags och i båda riktningar och preliminärt fram till midnatt i morgon torsdag.

Tunga och låga fordon hänvisas till att ta andra vägar.

Med anledning av det höga vattenståndet kan även hållplatser för pendelbåtlinje 80 komma att dras in med kort varsel meddelar SL. De flesta avgångar går som vanligt. Enstaka turer kan i nuläget inte trafikera Lidingö/Dalenum och Blockhusudden. Hållplatsen i Nacka Strand har tillfälligt flyttats cirka 50 meter. Trafikvärdar finns på plats.

SMHI har varnat för mycket högt vattenstånd i norra Östersjön, där hela Stockholms läns kust ingår, under natten till idag onsdag och onsdag morgon. Då var vattnet 107 centimeter över normalnivån. Nu har nivån sjunkit och varningen sänkts till klass 1 fram till torsdag kväll. I nuläget ligger vattennivån på 65-80 centimeter över årets medelvattenstånd i området.

En klass 2-varning risk innebär att kustvägar och hamnar blir översvämmade, och är den allvarligaste varningsklassen för högt havsvattenstånd.