Han är årets ungdomsledare

Farzad Rezaie. FOTO: LIONS CLUB
Värmdö Publicerad 10:03, 23 oktober 2019

• En förebild för nyanlända ungdomar • "Blev jättechockad och glad"

Han kom själv som ensamkommande flykting till Värmdö 2012. Nu har Farzad Rezaie fått årets ungdomsledarstipendium, bland annat för sina insatser för nyanlända ungdomar.

Under ett personalmöte i kommunhuset igår fick Farzad Rezaie en rejäl överraskning. In kom en delegation från Lions club Nacka/Boo/Värmdö, med diplom och blommor, och meddelade att han fått årets ungdomsledarstipendium på 5 000 kronor.

– Jag blev jättechockad och glad. Det var så oväntat, säger han. 

Sedan 2016 jobbar han som fritidsledare på kommunens fritidsgårdar, med Tomtebo som bas, och sedan 2014 är han dessutom engagerad i Polarna Värmdö, nu som arbetsledare.

Det har med andra ord gått snabbt för honom att etablera sig i kommunen, som han anlände till som ensamkommande 16-åring 2012. 

Det är också de erfarenheterna, och hur han omsätter dem i praktiken, som fick Lions att ge honom stipendiet. I motiveringen står det att han med sin bakgrund blir en förebild och får förtroende från nyanlända ungdomar på fritidsgårdarna.

– Jag har gått igenom den process som de flesta som kommer hit går igenom. Det har gett mig väldigt mycket. Jag vill vara med och hjälpa och jobbar mycket med integration och inkludering. Många ser mig som en förebild och tycker att min närvaro skapar trygghet, säger han.

Stipendiet har delats ut av Lions i minst 25 år. I år sker utdelningen i samarbete med oss på Nacka Värmdö Posten.

Lions motivering

”Farzad som person är väldigt varm, omtänksam och ser ungdomarnas behov. Han vågar ta plats och stå på sig och föra talan för de ungdomar som annars kanske inte tar den platsen. Och med sin erfarenhet och bakgrund blir han även en förebild och får ett förtroende från de nyanlända ungdomar som finner vägen till fritidsgårdarna. Farzad är en enorm tillgång för Värmdös fritidsgårdar och Värmdös ungdomar.”

  • Hanna Bäckman