Värmdö Publicerad 11:32, 10 november 2020 Uppdaterad 15:07, 10 november 2020

• Fått nytt jobb på Torvalla sportcentrum

Bokningssystem på gång

Folkhälsomyndighetens senaste rekommendation som sträcker sig till och med den 19 november, omfattar bland annat att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som badhus och gym.

Gustavsbergsbadet har hållit öppet men har under året infört flera coronarestriktioner.

I somras höll man, som NVP berättat, exempelvis stängt i fyra veckor och sa upp timanställda. Vid köbildning låser man entrén, kunder får köa utomhus. Antal deltagare på gruppträningspass har minskat. Kunder uppmanas byta om och duscha hemma.

Nyligen skärptes reglerna för besökarna, antalet kunder som får vistas i anläggningen samtidigt är nu maximalt 60.

Nu förbereds, enligt tidningen Mitti, ett bokningssystem på nätet för kunderna.

Elisabeth Strömberg lämnar efter mer än 13 år sitt uppdrag som vd på Gustavsbergsbadet. Ett bad som trots 2,5 miljoner besökare sedan starten fått kämpa med sin ekonomi, och i år med coronarestriktioner.

Elisabeth Strömberg var med och öppnade Gustavsbergsbadet i februari 2008. Men efter 13 år lämnar hon på eget initiativ sitt uppdrag.

–  Jag blev tillfrågad om att söka ett nytt jobb, och gjorde det, det slutade med att jag fick det, säger hon.

Elisabeth Strömberg har nu fått ett nytt uppdrag för Torvalla sportcentrum i Haninge kommun, en av Stockholms största idrottsanläggningar, där hon blir verksamhetschef.

– Jag kommer att vara mitt i sportcentrum, det ska bli kul att ta mig an nya utmaningar, säger hon.

Ända sedan Gustavsbergsbadet öppnade 2008 har Elisabeth Strömberg varit vd – hon blev faktiskt anställd redan i augusti 2007. Hon har, tillsammans med sin personal, hjälpt till att bygga upp badet som blivit ett attraktivt besöksmål.

– Vi har haft 2,5 miljoner besökare sedan jag öppnade badet fram till sista oktober. Det har varit fantastiskt roligt. Vi har haft mycket låg personalomsättning. Merparten av det här fantastiska gänget har varit med mig under nästa alla år och hjälpt till att bygga upp Gustavsbergsbadet, säger hon.

Peter Brännström, KD, styrelseordförande för Gustavsbergsbadet säger att Elisabeth Strömberg varit en nyckelfaktor i badets utveckling och framgång.

– Utan henne hade vi inte varit en av regionens mest populära äventyrsbad, säger han.

Gustavsbergsbadet har kämpat med sin ekonomi i många år, trots ett stort besöksantal. I fjol redovisades ett resultat på minus 1,2 miljoner kronor, trots att man hade besöksrekord på 238 000.

–  Jag tycker att vi under de senaste tio åren har haft en fantastisk ekonomisk resa, bättre än de flesta. I fjol slog vi återigen i taket i antalet besökare. Huset är inte byggt för så många. De som projekterade badet räknade med 170 000 till 200 000 besökare, säger Elisabeth Strömberg.

Sedan Folkhälsomyndighetens nya restriktionerna kom den 29 oktober har dock antalet besökare minskat.

–  Det var nästan lika tomt som den 16 mars. Vi upplever att folk tagit restriktionerna väldigt bra.

Hur ser du på Folkhälsomyndighetens råd att man ska avstå från bad och gym?

– Vi samverkar med Värmdö kommun och för en dialog om hur vi ska göra. Folkhälsomyndigheten ger dubbla budskap, för samtidigt vill de ju att man ska hålla igång. Våra simskolor och simklubbsverksamhet fortsätter, och en och annan vuxen kommer och motionerar, säger hon.

Elisabeth Strömberg slutar sitt uppdrag efter årsskiftet. Rekrytering av ny vd påbörjas inom kort.