Givarfel på Strömmabron — långa köer

Strömma kanal. FOTO: ELISABETH UBBE (ARKIV)
Värmdö Publicerad 11:35, 03 maj 2021

• Trafikverket: ”Vi tittar på en ny lösning”

I lördags hände det igen: bron över Strömma kanal vid Strömma fastnade i uppfällt läge. Först par timmar senare kunde bron sänkas ner, biltrafiken släppas på och de långa köerna lösas upp.

Att väg 222, Stavsnäsvägen, är mycket trafikerad under sommarhalvåret är ingen nyhet. Och att den öppningsbara bron över Strömma kanal fungerar är viktigt, för trafiken både på land och i kanalen. Bron öppnas dagligen, främst på helger, ett ett visst antal gånger för att höga och stora båtar ska kunna passera.

I lördags, den 1 maj, öppnades bron som planerat mitt på dagen, men den stängdes inte. Först två timmar senare, sedan långa bilköer uppstått åt båda håll, kunde brotekniker från Trafikverket släppa ner bron, göra en testöppning och släppa på biltrafiken igen.

– Det var en givare, som ser ut som en böjd linjal, som inte fick kontakt med sensorerna för att få ner bron igen. Det kan hända och har hänt tidigare i Strömma, förklarar Joachim Jacobsson, ansvarig för Trafikverkets öppningsbara broar.

För fyra år sedan fastnade bron på ett liknande sätt.

Finns det anledning till oro för trafikanter på Stavsnäsvägen i sommar?
– Nej, egentligen inte, men det finns mycket som kan gå fel med elektricitet och teknik. Vi testade bron ett par gånger när teknikerna var där och vid öppningarna senare under helgen fungerade det bra. Trafikverket tittar på en ny lösning för just Strömma kanal-bron, men det kommer inte att ske några förändringar i år, säger Joachim Jacobsson.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x