FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Linda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
20 juni 2019

Fick hustruns medicin – avled

Värmdö 14:58 | 15 april 2019

Personal på Gustavsgården gav en boende en tablett som hans hustru skulle ha. Det kan, enligt ansvarig läkare, ha förvärrat hälsotillståndet på mannen, som snart efter felmedicineringen avled.

NVP har i ett flertal artiklar berättat om de uppdagade problemen på äldreboendet Gustavsgården, som bland annat har lett till att enhetschefen har slutat.

En av de incidenter som föranledde detta var ett dödsfall i början av 2019, som berodde på felmedicinering. Nu kan NVP berätta om detaljerna kring fallet.

Enligt den anmälan som kommunen nu har skickat in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, handlar det om en man som bott på Gustavsgården tillsammans med sin hustru.

En kväll gav personalen av misstag mannen en tablett som var avsedd till hustrun. Sammanblandningen möjliggjordes av att makarna delade medicinskåp, i väntan på att mannen skulle få ett eget.

När missen upptäcktes gjordes blodtrycksmätningar och det bestämdes att mannen skulle få extra nattlig tillsyn. Mitt i natten försämrades hans tillstånd. Han skickades med ambulans till sjukhus, där han senare avled.

Enligt den ansvariga läkaren kan felmedicineringen ha förvärrat hans tillstånd.

I kommunens anmälan, skriven av Värmdös medicinskt ansvariga sjuksköterska Ann-Christin Nordström, anges ett bakomliggande orsaksområde vara utbildning och kompentens samt "processer, rutiner och riktlinjer".