Värmdö Publicerad 11:30, 05 november 2020

• "Här vilar medborgardialogen" • Samlas vid kommunhuset "i sorgen för en avsaknad dialog" om skolan

Värmdös föräldrar kommer att hålla en ljusmanifestation i samband med budgetfullmäktige nästa vecka. Den som vill kan lämna ett ljus eller blomma vid minnesplatsen utanför kommunhuset.
–  Vi behöver bara få samlas i sorgen över en avsaknad dialog, säger Pernilla Alexandersson, ordförande i Värmdös samlade föräldraförening.

På onsdag ska kommunfullmäktige ta beslut om budgeten för 2021, men också ta många andra beslut, däribland att flytta högstadiet på ö-skolorna. Mötet håller på hela dagen.

Istället för en sedvanlig demonstration bjuder den nybildade Värmdös samlade föräldraförening in till en minnesstund och ljusmanifestation i samband med mötet. Detta med anledning av att Majoritet för Värmdö beslutat gå vidare med sina planer för nedläggning och sammanslagning av skolor. ”Här vilar medborgardialogen samt Majoritet för Värmdös löften om en levande skärgård, en trygg förskola, samt skolan mitt i byn” står det i inbjudan.

–  Det är många familjer vars liv, livspussel och lugn och ro, bara dragits ifrån dem med den här forcerade processen och beslutet. Inte bara min familjs. Vi behöver bara få samlas och enas i sorgen för den här avsaknade dialogen med oss invånare, barn, elever och personalen, säger Pernilla Alexandersson.

Facebookgruppen Rädda våra skolor och förskolor har nu fått drygt 1 600 medlemmar, och föräldraföreningen har på mindre än en vecka fått 100 medlemmar.

– Det tyder på ett stort engagemang. Det är inte så stor tröskel att trycka på en gilla knapp på Facebooksida, men desto större att ansöka om att bli medlem i en förening, säger hon.

Den som vill kan visa sitt deltagande genom att lämna ett ljus eller en blomma vid en minnesplats utanför kommunhuset.  Föräldraföreningen kommer att vara på plats mellan klockan 8 och 21.

– Vi kommer att vara på plats hela dagen vid minnesplatsen, alla som vill kan komma förbi och prata med oss, oavsett fråga. Det var det vi kunde göra ur ett coronasäkert perspektiv, säger Pernilla Alexandersson.

Mellan klockan 16.30 och 17.00 kommer föräldraföreningen att hålla en tyst coronasäker ljusmanifestation med en lång kö från minnesplatsen mot Gustavsbergs centrum. Den som vill vara med ombeds ta med sig ett ljus eller fackla, och hålla tre meters avstånd till andra i ledet som inte ingår i den egna familjen.

–  Vi vill inte uppmuntra smittspridning, och vi kan inte samlas på en plats, och har diskuterat hur vi ska göra för att synas på ett coronasäkrat sätt. Vi tror detta är ett bra sätt att visa opinion, och låta människor vara delaktiga. Vi vänder oss inte bara till budgetmötet utan också till invånare som kanske inte följt frågan, säger hon och fortsätter:

– Dagen efter budgetmötet kanske det kan bli en mer levande dialog, ett nytt samtal. Det har vi längtat efter. Initiativet med Värmdös föräldrar visar att det finns så många kloka människor, med så mycket kunskap, och det är en resurs kommunen inte tar tillvara, säger hon.