Värmdö Publicerad 16:32, 06 september 2021

• "Majoriteten av förslagen har hamnat i malpåsen" • "Tar kommunen demokratin på allvar?"

Folkomröstningen gav, trots lågt valdeltagande, ändå resultat. Det menar Pernilla Alexandersson, ordförande för föreningen Värmdös samlade föräldrar.

–  Majoriteten av förslagen har hamnat i malpåsen, säger hon.

I går kväll stod det klart att en majoritet av de röstande sa ja i Folkomröstningen om skolan. Samtidigt deltog bara 16,38 procent av de röstberättigade i valet.

Det är föreningen Värmdös samlade föräldrar som, på knappt två månader, lyckades samla tillräckligt många namnunderskrifter för att få till en omröstning. Pernilla Alexandersson, ordförande för föreningen, säger att arbetet ändå gett resultat.

– Majoriteten av förslagen har hamnat i malpåsen. Folkomröstningen har hjälpt oss att skapa fortsatt tryck och opinion även efter att den styrande majoriteten blev nedröstade av kommunfullmäktige. Och vikten av konsekvensanalyser och dialog har förtydligats, säger hon och fortsätter:

- När vi ska besluta om hur skolor och förskolor ska organiseras, placeras och styras då måste vi ta in många olika perspektiv. För konsekvenserna blir stora. Och bakom siffrorna är det riktiga människor som blir påverkade.

Nedläggningen av Munkmoraskolan stoppades. Men av de nedläggningshotade fem förskolorna, har tre redan lagts ner, Kotten, Minimunkis och Farstaborg. Lokattens och Blåsippans förskola står på tur för förändringar. Ö-skolornas högstadium räddades, men Möja skolas högstadieelever får gå på Svartsö och Djurö skolor alla dagar i veckan utom fredagar. Förslagen att utreda Blomkulan och Åkerlyckans förskolor hamnade i malpåse.

Arbetet med folkomröstningen har kommit att betyda mycket för många föräldrar. Pernilla Alexandersson har själv barn som går i Munkmoraskolan, en skola som för andra gången sedan 2012 hotades av nedläggning. Ett förslag som återigen stoppades efter föräldraprotester.

–  Den har hjälpt oss drabbade att ta hand om varandra. Att visa att vi bryr oss även om de som fått sin förskola nedlagd eller om de som fått ta hand om oroliga barn. Eller de som fått en försämrad arbetsmiljö av dålig kommunikation, mitt i en pandemi. Tänk om barns tårar också hade en röst, säger hon och fortsätter:

Hon, liksom många andra, undrar om det låga valdeltagandet beror på dålig information från kommunen.

– Vi är bekymrade över det låga valdeltagandet, trots alternativet ”avstår” fanns. Det är förvånansvärt många Värmdöbor som inte nåtts av information om att det är en folkomröstning. Och där finns det ett stort problem med kommunens kommunikationskanaler. Tar man demokratin på allvar? Undrar hon och fortsätter:

– Det vi kan konstatera är att drygt 5 000 Värmdöbor, med en jämn spridning över valdistrikt, faktiskt valde att mitt i en pandemi gå till vallokalen och rösta ja. Vi har samlat väljare och politiska företrädare från samtliga partier. Vi har enats i vår kamp för barns och elevers rätt till en bra förskola och skola, och ett hållbart samhälle över tid. Detta kommer garanterat att få ringar på vattnet, säger hon. 

Föräldern Lennart Ljungblom hoppade i protest mot "omlokaliseringsförslaget" av sitt arbete som ordförande i L under resans gång. Han säger att folkinitiativet inte varit som en vanlig kampanj, någon större budget har inte funnits.

- Det handlar ju om vad folk orkar med, vi talar om yrkesarbetande föräldrar som ska engagera sig i lokala frågor. Man har inte haft någon budget utan fått förlita sig på Facebook och andra sociala medier och egna kontakter och kontakters kontakter, säger han.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x