Värmdö Publicerad 16:31, 05 september 2021

 • Stadig ström röstande • "Nu får de skärpa sig och lyssna på oss"

Solen skiner när Värmdös cirka 34 000 röstberättigade invånare får folkomrösta om skolan. Redan klockan åtta på söndagsmorgonen öppnade de sexton vallokalerna runt om i kommunen, och det var till att börja med ingen direkt rusning, men dock en liten, stadig ström av röstande.

Utanför Munkmoraskolans matsal, där man tog emot röster från valdistrikt Gustavsberg 1 Lugnet, stod Viktor Ekelund för att hjälpa till med handsprit och ansiktsmasker. Pilar visade hur man gick in och ut. Inne i matsalen satt röstmottagarna Mona Fred, Annie Hesselstad och Kalle Hummelvik. Deras distrikt har 1 583 röstberättigade.

– Det har inte varit jättemånga röstande än. I morse var det lugnt, vi öppnade klockan åtta, men nu verkar det fylla på, sa Annie Hesselstad.

Utanför Munkmoraskolan mötte NVP Lars-Inge och Kerstin Pettersson som varit och lagt sina röster.

– Vi har röstat. Det är jätteviktigt. Vi har barnbarn som går i Hemmestaskolan, och har haft två barn som gått i skolan här. Jag tycker det är viktigt att skolan finns kvar här, sa Kerstin Pettersson.

Viktigt med demokrati
Astrid Piehl tyckte också det var viktigt att lägga sin röst. Det var andra gången hon folkomröstade om skolan i Värmdö, förra gången var 2014.

– Det är viktigt med demokrati. Sen tycker jag att M nedmonterar väldigt mycket här på Värmdö. Skolan är ingen viktig sak för dem. Särskilt inte ute på öarna verkar det som.

Tror du folkomröstningen kan förändra något?

– Det tror jag att den kan, men M tycker den är oviktig. De vill väl inte att man ska gå och rösta. Men genom att göra det kan man visa att omröstningen är viktig.

Inne i Munkmoraskolans gympasal tog man emot röstande som tillhör valdistriktet Gustavsberg 3 Munkmora. Här satt  Per Fogelström, före detta kommunsekreterare, och tog emot röstsedlar.

–  Jag har arbetat 26, 27 år i Värmdö och har lite svårt att slita mig från kommunen. Jag är här för att vara valförrättare.

Har du någon uppfattning om det är många som förtidsröstat?

– Här har vi knappt tio procent förtidsröstande, 126 personer av 1 561 röstberättigade, sa Per Fogelström.

Kom för att gympa

Ute på gården mötte NVP Jessica Niemi och Marcos Cruz som hastade in för att rösta.

– Vi gör vår samhällsviktiga plikt. Varje röst räknas. Hellre röstar jag än struntar i det, sa Jessica Niemi.

Två barnfamiljer som kom, kom inte för att rösta utan för att gympa i gympasalen, och de fick dock vända om. ”Vi skulle haft gympa men det är ingen som meddelat mig att den var inställd” sa en av mammorna.

Magnus Franzén, har haft tre barn som gått på Munkmoraskolan, var också och la sin röst och kom ihåg folkomröstningen 2014 som han var engagerad i.

– Det känns helt makalöst att de försöker igen på samma sätt, och även om vi inte har barn här längre, så tycker jag det är viktigt att rösta. De pratar om tomma lokaler, okej men de behöver ju betala en massa miljoner för Farstaborgs tomma lokaler nu. Det är falskt, sa han.

Familjen har haft tre barn som gått på Munkmoraskolan, och Mia Franzén tycker också det är viktigt att rösta.

– Jag tycker det är viktigt med folkomröstningen. De har i omgångar försökt lägga ner olika skolor och andra gången de har en folkomröstning i den här frågan. Det är sättet det görs på. Nu får politikerna skärpa sig och lyssna på våra röster, säger Mia Franzén och fortsätter:

– När vi hade barn här var det stråkklasserna som var på väg att läggas ner och alla föräldrar skrev på en namninsamling för att stoppa det. Två år efter det skulle skolan läggas ner, säger hon.

Det är ju deras barn

Ute i vallokalerna på Ingaröhemmet i Pilhamn kan valdistrikt Ingarö 1 Lemshaga och Ingarö 4 Klacknäset rösta. Harriet Jonsson och Jan Lafond är två av de som tog chansen att lägga sina röster.

– Vi tycker att folk ska få bestämma på ö-arna vilka skolor som ska få finnas, det är deras barn det handlar om. Det ska inte bara komma beslut uppifrån. Jag trodde M var för valfrihet, men det verkar inte så. Men nu får vi välja och pressa på, säger Harriet Jonsson.

Pernilla Alexandersson, ordförande i föreningen Värmdös samlade föräldrar, är en av de som engagerat sig i skolfrågan. Hon var på plats utanför Munkmoraskolan med ugglan Wilgot, som den senaste månaden rest runt i kommunen och kampanjat för folkomröstningen och för att fler röster ska höras i debatten.

Just idag skulle man spela in en ny video och Pernilla och Wilgot fick hjälp av grannen Göran Lindqvist som körde runt dem i sin el Camino från 1970 och av Viktor Zetterberg, 16 år, som skulle köra förbi på sin crosscykel. Syftet var att spela in en ny video där de, likt filmen, skulle åka tillbaka till framtiden.

–  I hela processen har man talat om att ta hänsyn till barn, att barnen är vår framtid. Men barnen är ju här och nu. Många som ugglan träffat är överens om att vi behöver prata med varandra inför större beslut, oavsett politisk bakgrund. Men det har varit svårt att nå alla med kampanjen, Folkomröstningen handlar inte om nedläggning av en skola eller som någon politiker fått för sig, om renovering av förskolor. Den handlar om den skolpolitik som drivits under många år. Så då tänkte jag att vi prövar att åka till framtiden för att se om den blir ljusare, sa hon. 

Vad tror du om resultatet?’

–  Ofta vinner "ja" i folkomröstningar, men frågan är ju hur många som går och röstar. Om få röstar kan ju politikerna säga att folk inte bryr sig, är det många som röstar är det svårare att säga. Men vi är vinnare oavsett. Vi har lyckats skapa en dialog över geografiska och politiska gränser.

Varför har du engagerat dig?

–  Värmdö och Gustavsberg och skärgården är så fantastiskt. Värmdö är en pärla, men var får de unga plats? Jag tycker vi behöver mer samverkan och dialog, man bygger samhällen tillsammans.

Viktor Zetterberg är bara 16 år och får inte rösta men han tyckte ändå det var spännande med en folkomröstning.

– Jag hörde talas om detta och tycker det är viktigt. Jag gillar själv motorer och tycker vi ungdomar skulle ha någonstans att hänga för att fixa allt från veteranbilar till moppar, det finns inte idag, sa han.

Klockan åtta i kväll stängs vallokalerna, då börjar rösträkningen. Ett första preliminärt resultat kommer under kvällen, men först på onsdag kommer valnämndens preliminära rösträkning. Den slutliga rösträkningen, som görs av valnämnden i kommunen, sker fredagen den 10 september och beräknas klar och beslutat på eftermiddagen.

 

Frågan som ställs

Frågan som ställs i folkomröstningen är ”Tycker du att kommunen ska dra tillbaka beslutade samt stoppa planerade nedläggningar och centraliseringar av förskolor och skolor till dess att man haft en riktig dialog och gjort grundliga konsekvensanalyser?”.

Det finns tre svarsalternativ, ja, nej eller avstår.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x