Filip Joelsson avgår: ”Personliga skäl”

FOTO: PRESSBILD
Värmdö Publicerad 08:16, 22 september 2021 Uppdaterad 14:28, 22 september 2021

• Lämnar alla sina uppdrag • ”Dags att gå vidare” • "Kompromissade för mycket om Munkmoraskolan"

MP:s gruppledare Filip Joelsson lämnar sina uppdrag i Värmdöpolitiken. Det är den andra politikern i majoriteten som kastar in handduken på kort tid.

Filip Joelsson, MP:s gruppledare, lämnar alla sina uppdrag i början av oktober, utom sin fullmäktigeplats, efter tolv år i Värmdöpolitiken.

– Det är vemodigt att lämna så roliga och engagerande uppdrag, men av personliga skäl är det dags för mig att gå vidare nu, säger Filip Joelsson i ett pressmeddelande.

Du har mött hård kritik internt bland annat i skolfrågan, har det spelat någon roll?

– Nej, det har det inte gjort. Vi har ett rotationssystem i MP där man inte kan vara kvar mer än tre mandatperioder, så jag hade hur som helst behövt sluta vid nästa års val. Under andra omständigheter så hade jag kunnat ta tjänstledigt, men inte nu. Jag har gjort mitt avtryck på Värmdöpolitiken.

Du är den andra politikern som hoppar av från Majoritet för Värmdö, hur fungerar samarbetet egentligen?

– Det fungerar bra. Vi har ett väldigt gott kamratskap i arbetsgrupperna. Vi har förhandlingar tills vi kommer överens. Och både Fredrik Sneibjerg, L, och jag har hållit på länge i politiken.

Vilken fråga har varit viktigast för MP att få igenom?

– Vi gick till val på klimatfrågor och vattenmiljön i Värmdö. Jag har arbetat hårt på att få bort bräddningar, ett mer praktiskt, tekniskt arbete, som jag lagt mycket av min energi på. Men också klimatinvesteringar, restaurering av våtmarker och att inrätta naturreservat. Arbetet med bräddningar är jag mest stolt över. De går inte att stoppa helt, men vi har bromsat dem.

Vad har varit roligast?

– Det är alltid kul att ro hem något stort i en förhandling, men det är också väldigt roligt att träffa medborgare. Sedan har skräpplockning och lekplatsinvigning med förskolebarn en särskild plats i mitt hjärta. Allra roligast har varit när jag fått möta barn.

Vilken fråga har MP fått ge upp?

– De frågor vi gick in med i majoriteten har vi fått igenom. Sen har vi fått kompromissa. Det blev bråk om Munkmoraskolan, där kompromissade vi för mycket och fick ändra oss i budgetförhandlingarna.

Filip Joelsson har varit språkrör sedan 2015 och är kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden. Han sitter även som ledamot i fullmäktige, kommunstyrelsen och planutskottet. Han har tidigare suttit i kultur- och fritidsnämnden och vård- och omsorgsstyrelsen.

Kristina Paltén, som i dag sitter som ersättare i vuxenutbildnings- och arbetslivsnämnden har utsetts att vikariera för Filip Joelsson fram till årsskiftet. Under hösten ska partiet ha provval till fullmäktigelistan, listan fastställs därefter av ett medlemsmöte. Efterträdaren kommer sedan att sitta mandatperioden ut.  


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x