FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Sara

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
19 juli 2019

Runda huset har i dag tre våningar. På NVP:s fotograf Jenny Frejings bildmontage har två våningar lagts till. På bilden från april förra året syns arkitekten Claes Tottie, svärson till ”Thun-Olle”, och oppositionsrådet Mikael Lindström, S.

Nytt förslag om att
höja Runda huset

Värmdö 07:50 | 07 februari 2019

Det blev nobben senast, men S ger sig inte. Nu föreslår partiet än en gång att Runda huset ska byggas på med fler våningar. Ett vanskligt förslag, enligt Deshira Flankör, M:
– Vi behöver inte experimentera med kommunens byggnader på skattebetalarnas bekostnad.

I april förra året skrev NVP om Socialdemokraternas förslag om att bygga på fler våningar på Runda huset, där biblioteket i dag håller till. Den välkända byggnaden ritades av KF-arkitekten Olof ”Thun-Olle” Thunström och uppfördes på 1950-talet. I artikeln berättade ”Thun-Olles” svärson, arkitekten Claes Tottie, att Runda huset var tänkt att vara två-tre våningar högre och att det också är konstruerat för att klara en sådan tillbyggnad.

Men när frågan behandlades på kommunstyrelsen i maj tog det stopp, då initiativet från S avslogs.

Oppositionsrådet Mikael Lindström, S, låter sig inte nedslås, utan försöker nu igen. Den här gången i form av en motion, som lämnades in vid senaste kommunfullmäktigemötet.

Förslaget är nu att låta kommunstyrelsen utreda möjligheten att bygga på Runda huset och att samtidigt byta fönster i byggnaden till den ursprungliga modellen. Vad det utbyggda huset ska användas till tycker partiet inte behöver preciseras än.

– Nu är det en ny mandatperiod och vi tycker att det är värt att prova igen. Vi har ett stort behov av lokaler, både för kommunens verksamheter och andra aktörer. Vi tvingas ju till exempel hyra in delar av kommunhusets verksamhet i andra lokaler än Skogsbo, säger Mikael Lindström.

Vad fick du för reaktioner förra gången?
– Många tyckte att det var en rätt intressant idé. En del har säkert tyckt att det var stolligt, att det skulle bli för dyrt eller att det inte skulle gå att genomföra. Men jag har mest fått positiv respons.

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, ger dock inte mycket för förslaget, som hon kallar vanskligt.
– Runda huset är redan i dag en svår byggnad utifrån dess utformning. Det är ett ingrepp på kulturvärdet som huset har, vilket i vanliga fall brukar lyftas fram, inte minst i Gustavsberg.

Varför sa kommunstyrelsen nej till partiets initiativ senast?
– Vi måste alltid tänka på kärnuppgiften, se till helheten och inte isolera investeringar för sig för att sedan se hur det påverkar övriga delar. Kommunen har fullt upp med att verkställa de fastighetsrenoveringar vi redan har påbörjat och behöver inte experimentera med kommunens byggnader på skattebetalarnas bekostnad, säger Deshira Flankör.