Porslinsfabrikens vd: ”Vi skriver inte under avtalet”

Värmdö Uppdaterad 15:04 19 juni 2019

• Vill fortsätta hitta andra lösningar • ”Ledsna och uppgivna”

NVP.se har de senaste dagarna rapporterat om det avtal om Hushållsporslinsfabrikens framtid som godkändes av kommunfullmäktige i måndags.

Avtalet skulle innebära en ordnad neddragning av HPF:s verksamhet och att det skuldtyngda företaget skulle tvingas lämna sina lokaler den 30 september.

Men nu säger företagets vd Marie Bohjort till NVP att ägaren Lars-Erik Harvig inte kommer att skriva under avtalet.

– Visst har vi pratat om den här typen av lösning med kommunen, men det här känns som ett slag i magen. Hur kan de ta upp det till beslut i fullmäktige utan att vi skrivit på? Vi är ledsna och uppgivna, och känner inte att den politiska majoriteten förstår hur viktiga vi är för det kulturella arvet i Gustavsberg och för destinationsutvecklingen av Värmdö.

HPF har sedan 2017 inte betalat någon hyra till kommunen för lokalerna i Gustavsbergs hamn. Det beror, enligt Marie Bohjort, på att lokalerna är i så dåligt skick, och att de blivit rådda av rekonstruktören att under företagsrekonstruktionen, som pågick mellan våren 2018 och våren 2019, inte betala hyra.

– Att lokalerna är undermåliga har vi försökt få fram till kommunen under ett år nu. Det regnar och snöar in. Det är åtta grader inomhus på vintern. Det har ramlat ner rost från taket, som har fastnat på porslinet, så att vi fick slänga tallrikar för flera hundra tusen kronor, säger hon.

Efter rekonstruktionen, som slutade med en ackorduppgörelse i Nacka tingsrätt och att skulderna till kommunen skrevs ner med 75 procent, försökte sig HPF på en crowdfunding, som ännu inte har gett önskat resultat.

– Vi känner ett starkt stöd från folket och många människor har hjälpt oss. Men vi måste göra detta tillsammans med kommunen. Man kan självklart tycka att vi ska betala vår hyra, som alla andra. Men vi måste kunna sätta oss ner i lugn och ro, och diskutera hur vi kan få hjälp från kommunen.

Fredrik Nornvall, tillförordnad kommundirektör, håller inte med om Marie Bohjorts hela beskrivning av situationen. Han säger att företaget har låg hyra jämfört med andra verksamheter i hamnen, sedan kommunen gick med på att sänka hyran 2016.

– Och det är svårt att investera i lokaler för en hyresgäst som inte betalar sin hyra. De vill ha 500 kronor per kvadratmeter istället för 800, men jag kan inte se att det förändrar situationen. Vi provade det redan 2016, säger Fredrik Nornvall.

Varför genomfördes processen med ett politiskt beslut om ett avtal, utan att båda parter skrivit under?

– Vi har befunnit oss i detta läge i mer än två år nu. Företaget har genomgått en rekonstruktion utan att finna en långsiktig lösning. Vi kan inte bara låta tiden gå, utan måste försöka bidra till att porslinstillverkningen blir kvar här. Dessutom måste vi klargöra att vi faktiskt har fordringar som vi inte gör något åt i dagsläget. 

Är du orolig över var detta ska landa?

– Ja. Men jag hoppas på en fortsättning, för porslinstillverkningen är viktig för Värmdö och Gustavsberg.

I och med att företagets ägare inte vill skriva under avtalet, tar processen nu en paus. Parterna kommer att ses och diskutera vidare i slutet av augusti. Fredrik Nornvall ska sedan redovisa vad samtalen gett för kommunstyrelsen på mötet den 18 september. 

Nordens enda tillverkare av benporslin

• Hushållporslinsfabriken, eller Gustavsberg Porslinsfabrik som företaget också kallas, grundades 1825.
• I dag är man Nordens enda tillverkade av benporslin, och denna tillverkning sker i byggnaden i Gustavsbergs hamn.
• I produktionen finns bland annat serviser, krukor och uppläggningsfat, allt med en ankarstämpel och texten ”Made in Gustavsberg Sweden”.
• Några av de konstnärer som designat produkterna är Stig Lindberg, Margareta Hennix och Signe Persson Melin. 

  • Hanna Bäckman