Värmdö Publicerad 15:03, 09 januari 2023

• Värmdöbor tycker till om sin hemkommun • "Varit väldigt vingliga affärer"

I förra veckan skrev NVP om hur Värmdöborna svarade i SCB:s medborgarenkät.

NVP frågade några Värmdöbor: 1. Hur är det att bo i Värmdö? 2. Är det något som inte är bra?


Ellen Nyström, 44 år, projektledare med dottern Elsa Malm, 13 år, studerande, Värmdö:
1. Vi tycker det är bra, nära storstaden och ändå en småstad.
2. Trafiken och att hela bilsituationen att man är så bilberoende, särskilt om man som vi bor så långt ut på Värmdö. Det är alltid kö. Jag kan inte säga något om insyn och inflytande. Det har inte hänt något alls de tio år vi bott här. Jag har inte engagerat mig mer än i det vanliga valet. Och jag har haft bra kontakt med skolan och rektorn.


Max Schmidt, 59 år, Gustavsberg, vaktmästare:
1. Ja, det är bra, vi är positivt inställda till att bo här. För mig är det ”easy peasy” att bo i Gustavsberg. Det är nära stan, nära kommunikationer, fin natur. En bra kombo för att vara i Stockholmsområdet. Det är märkligt vad människan är hemmablind — jag är född här, har bott på en massa andra ställen, men flyttade tillbaka senare.
2. Det som sticker ut, oavsett politisk ledning, är att det varit väldigt vingliga affärer i kommunen när det gäller fastigheter. Och inte bara en gång utan flera gånger. Det är fabriken, JM och nu kulturhuset för dryga 100 miljoner. Det är ju inte monopolpengar det handlar om. Hur kommer det sig att det fortgår? Alla andra tjänar på fastigheter men inte Värmdö kommun.


Lars-Gunnar Axelsson, 80 år, Hemmesta, pensionär:
1. Utmärkt, jag har bott här sedan 1974 och trivs här. Förut fanns det visserligen mer natur, det är mindre nu tyvärr, men allt är nära inpå, även barnen. Men bussarna borde gå motorvägen, inte genom Gustavsberg.
2. Ja, det finns en del som inte är bra: trafiken. De borde gjort iordning vägarna för 30 år sen, det behövs en trefilsväg alternativt en tunnel från Ålstäket genom Hemmesta. Det borde inte bli så mycket dyrare än trefilslösningen. Och det behövs fyra filer från Ålstäket och hit till Mölnvik. Jag vill undvika förbifart Storskogen. Sen tycker jag det är märkligt att så många tjänstemän försvinner från kommunen. Det är mycket egentligen som är konstigt.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x