FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
23 augusti 2019

Johan Eriksson tröttnade på att åka fram och tillbaka till stan för att träna crossfit. Nu håller han på att iordningställa en lokal för träningsformen i den tomma helikopterhangaren i Mölnvik.

Crossfit landar i tom hangar

Värmdö 15:06 | 22 januari 2019

När Johan Eriksson flyttade till Värmdö saknade han en crossfitanläggning. Nu tar han saken i egna händer och startar upp Crossfit Värmdö – i helikopterhangaren i Mölnvik..

Träning helt utan maskiner

Crossfit är en högintensiv träningsform med styrka, funktionella rörelser och kondition kombinerat. Träningen ska vara så mångsidig som möjligt. Ett pass leds alltid av en instruktör som coachar ens rörelsemönster. Man använder inga maskiner utan gör endast naturliga rörelser med vikter eller ens kroppsvikt.

Johan Eriksson har alltid varit intresserad av träning och har bland annat åkt snowboard professionellt. Han har tidigare bott med familjen i Vasastan men har på grund av föreningslivet flyttat till Värmdö, där han bott i åtta månader. Nu har bristen på crossfitlokal gjort att han själv valt att öppna Crossfit Värmdö. Dessutom hamnar den på en välkänd plats för de flesta Värmdöbor: i helikopterhangaren.

Just nu finns det ingen crossfitanläggning i varken Nacka eller Värmdö. Johan Eriksson har sedan han flyttade till Värmdö behövt pendla in till stan för att kunna utöva träningsformen. Det ställer till vardagen när man har familj och det var där idén om Crossfit Värmdö växte fram.

– Jag får helt enkelt inte ihop livets pussel, det går åt för många timmar att åka till stan och träna. Jag tyckte det saknades crossfit här ute och vill underlätta för alla som känner samma sak, säger han.

Det var för ungefär sju år sedan Johan Eriksson började utöva träningsformen, mycket på grund av gemenskapen. Det vill han också att de som tränar på Crossfit Värmdö ska känna. Därför antas inte hur många medlemmar som helst.

– Till att börja med sätter jag en gräns på 150 medlemmar. Jag vill att alla lär känna så många som möjligt med namn och liknande. Så att det blir en lagidrottskänsla. Det är jätteviktigt.

Det märks också att Johan Eriksson inte är den enda som saknar en crossfitanläggning i Värmdö.

– Det har kommit hit flera stycken som frågar om de kan hjälpa till. De vill att det ska bli klart så fort som möjligt vilket så klart är väldigt roligt, säger han.

Att lokalen är en gammal helikopterhangar passar utmärkt. Lokalen är nämligen optimal för crossfit.

– Vi sätter upp rep och ringar som man klättrar i så det är bra att det är högt i tak. Dessutom är lokalen luftig och stor vilket gör att den är bra lämpad för crossfit, säger han. 

Johan Eriksson planerar för fem coachledda pass per dag. Han vill att det ska vara ett morgonpass, ett lunchpass och tre kvällspass, men några tider är inte bestämda. 

– Mellan passen kan man komma in och köra själv också, säger han.

Johan Eriksson kommer själv inte att vara en av coacherna. Tanken är att det ska vara crossfitcoacher anställda och att Johan Eriksson ska komma med idéer. Dock hjälper han gärna till med träningen om det behövs.

– Jag bor endast 15 minuters promenad från lokalen så om det är någon coach som får förhinder kommer jag kunna hoppa in som ersättare, säger han. 

Sedan september 2017 då ambulanshelikoptern flyttade från Mölnvik har det varit ovisst vad som ska hända med fastigheten. Trots att Johan Eriksson har fått ett rivningskontrakt så är det ännu oklart hur länge han får vara kvar. Hans förhoppning är att få vara kvar och att helikoptern kommer tillbaka till Värmdö, men inte till samma plats.

– Vi behöver ju helikoptern på Värmdö. Men ska det vara ett stort antal starter och landningar för den varje år så kanske det inte är optimalt att den står just här. Det bör finnas bättre lämpade ställen, säger Johan Eriksson.

Det är inte klart när Crossfit Värmdö är redo att öppna, men Värmdöborna kan börja vänja sig med en crossfitlokal där ambulanshelikoptern en gång stod.