FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henrietta, He...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
22 augusti 2019

Brännande frågor
värda att skratta åt

Värmdö 11:20 | 13 januari 2019

Likt varje revy värd namnet bjuder ”Manne(n) från Lådna” inte bara på skratt och sång, utan gör sig också lustig över frågor som varit brännande i lokalpolitiken.

Sex föreställningar

19 och 20 januari: kl 16
2, 3 och 9 februari: kl 16
8 februari: kl 19
Biljettkostnad: 150 kr

I Gamla byskolan i Stavsnäs pågår repetitionerna av ”Manne(n) från Lådna” för fullt. När NVP besöker är premiären tio dagar bort och vi får ta del av numret ”Slangmannen”, där fem hemmafruar i en omarbetad version av ”Lyckliga gatan” trånande besjunger Miljövisions slamtömmare.

Ett musiknummer som med sitt sorglösa sätt att omfamna frågor som lokalt varit brännande och betydelsefulla ramar in revyformens charm och själ. Uteblivna slamtömningar och segdragen fiberutveckling är två debattämnen som varit heta potatisar i Värmdö och som bildar fond åt berättelsen.
– Den lokala förankringen är viktig. Som del i scenografin använder vi projektioner av miljöer som är välkända för Värmdöbor. Man kan säga att all inspiration till föreställningen kommer från en tremilsradie från Stavsnäs, säger Leni Thalin, som står för regi och manus.

Färgstarka figurer på varv
En inspiration som mynnar ut i berättelsen kring Manne, som driver varv på Lådna, där diverse färgstarka karaktärer uppenbarar sig, däribland traditionella så kallade ”badjävlar”, senildementa seniorer och söndagsseglare.
– Detta mixas med lokala nyheter, reklamparodier, sångnummer och grepp på olika politiska diskussioner som varit aktuella, bland annat genomgår varvsgubbarna en MeToo-kurs. Det är en fartfylld revy som är gjord med lätt och varm hand även om det så klart finns undertoner av reell kritik, säger Leni Thalin.

Föreställningen är två gånger 50 minuter lång, och Eva Brink, ansvarig för koreografi och kostym, betonar betydelsen av pausen, under vilken förfriskningar och salta pinnar finns att köpa.
– Jag har jobbat större delen av mitt liv inom teatern och när vi var ute och turnerade med små produktioner på mindre orter märkte vi ofta att något hände i pausen. Folk möts i skrattet och igenkänningen och pratar om en gemensam upplevelse. Den effekten blir kanske särskilt påtaglig i en revy som är starkt lokalt förankrad. 

Premiären nästan utsåld
Första tillfälle att uppleva dessa paus-möten i Gamla byskolan erbjuds lördagen den 19 januari klockan 16. Därefter följer ytterligare fem föreställningar av ”Manne(n) från Lådna”.
– Det är nervöst, men framför allt roligt att premiären närmar sig. Dessutom kul att den nästan är slutsåld. Föreställningen är vi väldigt stolta över och nu hoppas vi så klart att besökarna kommer, inte minst Värmdös politiker, och Miljövisions slamtömmare, som bjudits in, säger Leni Thalin.

… men revy i Gustavsberg ser ut att dröja till 2020

Planer på revy fanns även på Gustavsbergsteatern, men Lennart ”Pigge” Andersson, vice ordförande i Gustavsbergs scenstudio, berättar att lokalrevyn ”På G” skjutits på framtiden.
– Att repetera i teatern kostar för mycket och vi får det ekonomiskt inte att gå ihop. Det är en stor besvikelse, säger han.

Planer finns istället på en sommarrevy på hotell Blå Blom.
– Men troligare är att vi först kommer ut med en revy år 2020. Vi har fått ihop massor av bra grejer, som vi verkligen vill göra något av.