Branden grusade plan på konstgräs i Hemmesta

Så här såg det ut på grusplanen i Hemmesta i tisdags.
FOTO: Läsarbild
Värmdö Uppdaterad 09:04 03 augusti 2019

• Konstgräset skulle återanvändas. • Kommunen går miste om en konstgräsplan — och åker på att betala en deponiavgift.

Det var i tisdags som ett 20-tal rullar med konstgräs brann vid Hemmesta idrottsplats. Polisen upprättade senare en anmälan om misstänkt grov skadegörelse genom brand. 

Rullarna förvarades tillfälligt på grusplanen i avvaktan på att konstgräset skulle läggas ut, men det arbetet har dröjt.

– Man har inte kommit till skott, de har legat ett tag. Nu är alla förstörda och borttransporterade, säger Martin Solén, vaktmästare.

Tanken var att konstgräset, som var begagnat, skulle användas till grusplanen som ligger ovanför Värmdövallen.

– Det var det gamla konstgräset som vi bytte i fjol som brann. Vi tänkte återanvända gräset för att öka verksamhetsytorna, då man inte spelar på grusplaner längre, och för att undvika att deponera dem.

Även om rullarna inte kostat kommunen något nu, så tillkommer andra kostnader. 

– Vi får oförutsedda deponikostnader och en konstgräsyta mindre. Det rök några fotbollsmål också i branden, det är tråkigt. Varje mål kostar en tio, femton tusen, säger Magnus Sundberg, chef på idrotts- och fritidsenheten.

I höst ska konstgräset vid den övre fotbollsplanen nere vid Värmdövallen bytas, ett avtal värt drygt 3,9 miljoner. Kommunen har nyligen skrivit avtal med Spentab. 

  • Charlotta Westling