Balk föll från sex meter — skolbarn fick fraktur

Värmdö Uppdaterad 08:01 01 juli 2019

• Händelsen anmäld till arbetsmiljöverket. • Barnets familj kräver skadestånd.

Ett nioårigt barn skadades och fick föras till sjukhus efter att ha träffats av en fallande metallbalk i Grantomtahallen.
Nu kräver barnets familj skadestånd av Värmdö kommun.

Händelsen inträffade i Grantomtahallen den 13 juni. Under fritidsverksamheten tog sig personal med sig ett antal barn från Viks skola till idrottshallen för att rörelseleka.
Några av barnen höll till nedanför en klätter-modul som hängde upphissad och säkrad i en aluminium-ställning på väggen, sex meter upp. Plötsligt lossnade en del av ställningen och en av metallbalkarna föll ner och träffade ena barnets fot.
– Skolläkare och sköterska kom på några minuter och la förstås allt fokus på barnet, berättar Victoria Ekman, rektor på Viks skola vars elever besökte hallen.
– Personalen var extremt närvarande och agerade helt rätt, men i efterhand var också de chockade av det som hänt, med tanke på hur illa det hade kunnat gå, säger hon.
Hur illa hade det kunnat gå, skulle du säga?
– Det hade kunnat sluta mycket allvarligt.

Barnets familj kontaktades och på sjukhuset visade det sig att barnet fått en spricka i foten.

”Fruktansvärt olyckligt”
Victoria Ekman gjorde -efter händelsen en anmälan till arbetsmiljöverket och den 19 juni framställde den drabbade familjen ett skadeståndsanspråk mot Värmdö kommun.
– Skadeanspråket hanteras nu enligt gängse process med kommunens försäkringsbolag och vi stöder vårdnadshavarna i den processen, säger Malin Nyberg, tillförordnad kultur- och fritidschef på Värmdö kommun.
– Det som hänt är fruktansvärt olyckligt och vi är alla tacksamma att inte fler barn eller vuxna skadades och att det inte gick värre än det gick.
Vilket ansvar har kommunen?
– Kommunen har alltid ett ansvar att de hallar och anläggningar vi upplåter för verksamhet är säkra. Vi tillser detta genom systematiska kontroller och besiktningar, säger Malin Nyberg.

Utrustning togs bort
Kort efter olyckan kallades Värmdös chef för idrotts- och friluftsenheten på Värmdö kommun, Magnus Sundberg till platsen. Enligt honom är inte brister i besiktningen skäl till att olyckan inträffade.
– Den delen som brast och som orsakade olyckan är inget man skruvar isär vid en besiktning. Man kontrollerar helt enkelt inte detta, utan vi talar om ett konstruktionsfel, säger Magnus Sundberg.

Konstruktionen, på senare år vanlig vid redskap för utövning av parkour, tillverkades av företaget Flexisport, som inte längre finns i branschen.
Omedelbart efter olyckan stängdes hallen för en ny besiktning, ett krav från skolans rektor och skyddsombud.
– Tillsammans med återförsäljaren av Flexisports produkter plockade vi bort all utrustning som har köpts av Flexisport, både i Grantomtahallen och i Ösbyskolan. Dessutom gjordes en fullständig besiktning av allt material i båda byggnaderna, berättar Magnus Sundberg.

Den 25 juni öppnade återigen Grantomtahallen, men den tas i praktiken i bruk först i augusti då skolan åter öppnas.

Värmdö kommun är ansvariga

Enligt arbetsmiljöverket ligger ansvar för att förhindra tillbud och olyckor hos den sporthallsansvariga, i det här fallet Värmdö kommun. Man anlitar ofta utbildade och certifierade servicetekniker för att utföra eller hjälpa till med besiktningsarbetet, men bär alltså själva det yttersta ansvaret.