Värmdö Publicerad 17:04, 17 juli 2020

• "Riktigt, riktigt roligt"

Framtidens Porslin AB och Värmdö kommun har kommit överens om ett hyresavtal. Med det avvärjdes ett hot om vräkning av fabriken.

Som NVP berättat har Hushållsporslinsfabriken, HPF, i Gustavsberg försatts i konkurs. Tillverkning och personal har istället tagits över av Framtidens Porslin AB som drivs av designern Oskar Juhlin.

Förhandlingar har pågått mellan kommunen och bolaget om ett nytt hyresavtal. I veckan skärpte kommunen tonläget och krävde sex miljoner kronor från den tidigare ägaren HPF för en hyresskuld, som parterna tvistat om sedan 2017. Kommunen menade att HPF:s hyresrätt var förverkad, på grund av skulden och då man olovligen hyrt ut lokalen i andra hand till Framtidens Porslin, och att man nu befann sig i en rättslig process.

– Vi måste få betalt för den skuld de har, annars är det omöjligt för oss att skriva på nya avtal, sa Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande tidigare i veckan.

Men sent på fredagseftermiddagen blev det klart. Kommunen har tecknat ett åttamånaders rivningskontrakt med möjlighet till förlängning med Framtidens Porslin, då fastigheten ska säljas och behöver renoveras.

Oskar Juhlin, vd, är ändå glad:
–  Vi lyckades komma överens. Jag tror alla insett vikten av att vi finns kvar här i Gustavsberg – vi är som operabaren i Operahuset. Vi höjer värdet på fastigheten oavsett vem som köper den. Det känns riktigt riktigt kul, och vi och kommunen har en samsyn för att få det att fungera. Nu ska vi se till att det skjuter fart, säger han.

Deshira Flankör, M, säger i ett pressmeddelande att kommunen (trots HPF:s skuld, red:s anmärkning) valt att teckna ett rivningskontrakt och att man genom överenskommelsen möjliggör en fortsatt drift samtidigt som man följer lagen och ”står för en linje som är finansiellt försvarbar för Värmdö” och att processen sker avskilt från försäljningen av fastigheten som fabriken ligger i.

I samband med att kontraktet skrevs på har en sex månaders hyresdeposition betalats av Framtidens Porslin AB:s ägare Oskar Juhlin.

I helgen håller fabriksbutiken öppen och erbjuder rabatt på bland annat Lisa Larson-porslin.

– Alla som vill stödja oss; kom och köp porslin i helgen, säger Oskar Juhlin.