Äventyrslekplatsen färdig — efter tolv år

Deshira Flankör, M, klippte band. FOTO: FOTO: JENNY FREJING
Värmdö Publicerad 09:54, 31 augusti 2019

• "Linbanan är bäst, inget snack om saken"

Det kan ta tid för en liten obetydlig larv att bli en vacker fjäril. Men inte så lång tid som det tog för Värmdö kommun att omvandla ett behov av och förslag om lekplats i Gustavsberg till en helt färdig äventyrslekplats. I onsdags invigdes parken med att kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, testade linbanan.

På temat ”nätvinge” är den nya äventyrslekplatsen bakom badhuset i Gustavsberg uppbyggd. Nätvingen, den lilla insekten som gärna håller till vid Ösby träsk, går att följa som ägg, larv, puppa och färdig insekt när man leker på den kuperade äventyrslekplatsen som ligger i backen ner mot Ösby träsk där Ösbyrundan startar och slutar.

När Deshira Flankör skulle inviga den efterlängtade lekplatsen fick hon en del råd från tredjeklassarna från Munkmora på plats.

”Gör du fel hamnar du upp och ner”, ”Luta dig inte bakåt” och ”Håll i dig!” var uppmaningarna.

– Vi ska inte tala om att det tagit lång tid, snarare att det är roligt att jag nu får inviga den här äventyrslekplatsen. Det är en plats som kommer stimulera till rörelse, som är naturnära och med naturliga material. Jag vet att den fungerar, mina barn har redan testat, sa Deshira Flankör i sitt lilla invigningstal.

S-motion 2007
Redan 2007 lämnades en S-motion in till kommunfullmäktige om förslag om att bygga en äventyrslekplats vid badhuset, då man märkte att Gustavsberg saknade en riktigt bra lekplats. Förslaget bifölls och pengar avsattes. Men den tog sedan tid att planera och byggas.

– Varför det tagit så lång tid? De har krävts en del politiska rundor, svarade kommunstyrelsens ordförande lite svävande, hon som ändå kan peka på att den sista planeringen samt byggandet skett under hennes ”styre”.

2017 gjordes upphandling, 2018 började man bygga, och nu är leken alltså i full gång.

Linbanan en favorit
Arkitekterna och konstnärerna bakom parken, Helena Eriksson och Elin Samuelsson, var på plats och såg glada ut över att deras idéer med en nätvinges metamorfos gått att genomföra, och att det blivit en populär lekplats för barn i åldrarna sex till tolb år.

– Vi valde nätvinge för att den finns här, och för att en fjäril hade varit så uppenbar. Uppdraget var roligt, inte minst för att vi också fick utsmycka platsen konstnärligt. I stort sett samtliga material är naturliga här, och vi har byggt upp parken efter hur det ser ut här, sa Helena Eriksson.

Barnen på plats tyckte linbanan var roligast, att det var knepigt att balansera på trälarverna, men att det var trist att den mest uppseendeväckande ”attraktionen”, stupröret, var stängd.

– Jag har hört om några som åkt i den, sa en pojke i förbifarten till NVP.

– Linbanan är bäst, inget snack om saken, sa 9-åriga Alicia Jalvén från Lems- haga och drack lite invigningssaft.

  • Jalmar Carlson