Värmdö Publicerad 16:09, 30 augusti 2019

• Sveriges största flytande båtmässa igång. • "Räknar med 25 000 besökare."

Klockan tio i förmiddags öppnade Allt på sjön för nionde året i rad i Gustavsbergs hamn. Det är Sveriges största flytande båtmässa, som arrangeras av SweBoat, båtbranschens riksförbund. Mässan pågår från fredag till söndag, redan vid lunchtid idag fredag, hade mellan 3 000 och 4 000 människor lockats att besöka mässan enligt arrangörerna.
– Vi räknar med 25 000 personer kommer, det är vad vi brukar få. Vi vill att alla som är båtintresesrade hittar hit. Men vi som bönderna, lite väderberoende, idag är det ganska bra väder, lite mulet, säger Patrick Borén, kommunikationsansvarig på SweBoat.

På årets mässa visas över 280 motor- och segelbåtar, från svenska och utländska varv, upp. 150 utställare fanns på plats, varav ett 90-tal landutställare med marina produkter och tjänster. Över 30 av båtarna är världs- eller Sverigenyheter, och bland annat är det världspremiär för en segelbåt. Men några andra nyheter finns också med på årets utställning.
– Vi är glada för att vi har en rekordstor prova-på-avdelning där våra besökare kan pröva att segla mindre jollar och motorbåtar med instruktörer. Vi har också fler elbåtar än tidigare och Svenska seglarförbundets projekt "Optimist för havet" där man samlat in skräp och plast och använt plasten och byggt upp båtar, ett treårigt hållbarhetsprojekt som symboliserar det miljöarbete som pågår för att minska marin nedskräpning och sprida kunskap, säger Patrick Borén.

Under lördagen berättar några av seglarvärldens mest kända Youtube-stjärnor och poddare, gänget bakom Youtube-kanalen Sailing SV Delos och 59 Norths podcast "On the Wind" vad som hände när man placerade dem på en segelbåt på Svalbard. Föredrag och film visas för de som föranmält sig på Gustavsbergsteatern.
Under lördagen hålls också simtävlingen Gustavsberg Open Water.

Förutom båtmässan anordnar Visit Värmdö en egen mässa med lokala företag. Sjöräddningssällskapet och Sjöpolisen finns också på plats, liksom Värmdö kommun.

Allt på sjön pågår från fredag 30 augusti, till söndag 1 augusti. Mässan har öppet fredag och lördag klockan 10 till 18 och söndag 10 till 16.
– Det är mycket fina båtar att titta på. Själv äger jag både en segel- och motorbåt, men det är seglingen som är mitt stora intresse, sa Emil Karbing, till NVP:s fotograf Jenny Frejing.