Värmdö Publicerad 14:51, 04 november 2022

• Konjunkturförsämring och ny skatteprognos • "En försämring på cirka 133 miljoner"

Efter senaste tidens konjunkturutveckling och Sveriges kommuners och regioners senaste skatteprognos den 20 oktober väntar nu ännu tuffare tider Värmdö – och det nya styret Värmdösamarbetet – än vad som tidigare sagts.

Sedan kommunstyrelsen antog sina budgetförutsättningar i juni har det ekonomiska omvärldsläget förändrats betydligt. I mitten av oktober flaggade Deshira Flankör, M, för en ekonomisk försämring med 100 miljoner. Jämfört med tidigare uppskattning varnar nu Carl Kangas, S, kommunstyrelsens nya ordförande för ökade kostnader för pensioner, räntor och minskade skatteintäkter motsvarande cirka 133 miljoner.

– Det är ett ekonomiskt bekymmersamt läge. De ekonomiska förutsättningarna för kommande år har försämrats drastiskt bara sedan i juni och den nya skatteunderlagsprognosen gör det ännu kärvare. Tuffare tider väntar, säger han.

Utöver det räknar SKR med ökade kostnader för kommunerna motsvarande sex procent nästa år, inklusive löneökningar och allmänna prisökningar.

Just nu pågår budgetarbetet för den nya majoriteten. Utöver ökade kostnader och minskade intäkter, är det inte klart vilka statsbidrag kommunen får nästa år.

– Vi ska ta ansvar för att kommunen klarar av att göra mer med mindre medel. Vår inriktning i budgetarbetet är att se över kostnadskostymen, det gäller såväl Skogsbo som verksamheterna. Kärnuppdragen kommer först, säger Carl Kangas.

 

Sämre ekonomiska förutsättningar

Sedan i juni när budgetförutsättninarna antogs av kommunstyrelsen har de ekonomiska förutsättningarna försämrats:

• Ökade kostnader för pensioner 84 miljoner

• Ökade kostnader för räntor 39 miljoner

• Minskade skatteintäkter 10 miljoner

• Utöver det räknar SKR med ökade kostnader motsvarande 6 procent, inklusive löneökningar och allmänna prisökningar.


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x