Värmdö Publicerad 14:10, 16 december 2022

• Har samlat in 10 000 kronor • ”Jag vill att ensamma äldre också får något fint på julafton”

När Värmdöbon Alexandra Schulz upptäckte att flera av hennes hemtjänstkunder skulle sitta ensamma i jul bestämde hon sig för att ordna en insamling för julklappar och julmat. Responsen hos Värmdöborna har varit stor — hittills har hon fått in 10 000 kronor.
– Jag mådde så dåligt när jag insåg att många kommer att sitta ensamma, för en del kan det vara sista julen, säger hon.

Idén till insamlingen fick Alexandra Schulz, som jobbar hos hemtjänstbolaget Saand, en dag när hon var hemma hos en kund på Värmdö.
– Jag frågade om hen skulle vara hemma i jul eller åka iväg någonstans och fick svaret att hen skulle vara ensam hemma. Därefter ringde jag den enda anhöriga hen har som bekräftade det. Det var då, när jag insåg att min kund skulle bli sittande ensam hemma, som jag fick idén. Jag vill se till så att våra ensamma äldre också får något fint på julafton, säger Alexandra Schulz.

Hon bestämde sig för att försöka se till så att kunden och andra ensamma äldre fick en julklapp och gick ut på Facebook om sin insamling. Inlägget fick snabbt många kommentarer.
– Min ekonomi räcker inte till att ge alla dessa underbara tanter och farbröder julklappar så jag testade detta, och fick jättebra respons. Jättemånga har hört av sig. Det blev betydligt mycket större än vad jag trodde det skulle bli. Jag blev väldigt chockad.

Hittills har Alexandra fått in över 10 000 kronor, och bidrar även med egna pengar till inköp av klapparna. Hon ska även ordna jultallrikar till äldre som har det ekonomiskt svårt.
– Det kommer att räcka så att många äldre får varsin jultallrik och klapp. Många som hört av sig har även sagt att de vill öppna upp sitt hem för de äldre eller att de kan åka runt och besöka dem, men det kan bli problem med säkerheten så det blir nog inte av.

Alexandra har också satt upp en informationslapp på jobbet där kollegor kan skriva upp om det finns fler som skulle bli glada av en julklapp.
– Jag har hört att det är fler som har det dåligt ställt. Ett par har inte råd att köpa något, så dem ska jag fixa varsin jultallrik till.

I veckan beställde Alexandra jultallrikar och till helgen ska hon köpa julklappar.
– Jag ska få hjälp av en kollega att handla, det här blev så stort så jag klarar inte av det själv.

Alexandra kommer dock åka runt med gåvorna och maten på egen hand, som en Värmdös Karl-Bertil Jonsson.
– Första gången mådde jag jättedåligt över att den här äldre personen skulle sitta ensam, och att det kan vara sista julen för vissa kunder, de börjar ju bli gamla. Och då vill jag göra något för dem.

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x