Värmdö Publicerad 10:57, 20 november 2021

• ”Fick prata om allt som hänt”

När talibanerna tog över flydde de från Aghanistan. I slutet av oktober fick tidigare ambassadanställda i Kabul och deras familjer en rundtur i Värmdö. Bakom insatsen stod Strömma hembygdsförening, som även samlat husgeråd, kläder och leksaker till familjerna.

Efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan i augusti tog Sverige emot de personer som varit lokalanställda på svenska ambassaden i huvudstaden Kabul och deras familjer. Många av dem hamnade i Stockholmsområdet, bland annat i Mölnvik.

För att stötta de nyanlända familjerna och välkomna dem till Sverige anordnade Strömma hembygdsförening, med hjälp av bussbolaget Keolis, en bussutflykt till Värmdö lördagen den 23 oktober. 
– De evakuerades under mycket svåra och tumultartade förhållanden. De fick i stort sett inte med sig någonting och många tappade dessutom kontakten med vänner och släkt, säger hembygdsföreningens ordförande Karin Boström.

Genom bussutflykten ville föreningen hjälpa de nyanlända med husgeråd, kläder och leksaker, som skänkts av föreningens medlemmar.
– Vi ville även erbjuda dem en upplevelse av vår vackra skärgård på Värmdö och en kontakt med Sverige, säger Karin Boström.

Hon berättar att dagen blev lyckad, delvis för att många av deltagarna inte haft kontakt sedan de kom till Sverige. 
– Det var ett oerhört uppskattat besök, inte minst för att få möjlighet att fika tillsammans och prata om allt som har hänt.

Guidningen på Strömma hembygdsmuseum, ledd av Hans Severinsson, blev också ett lyckat inslag.
– Det var mycket uppskattat och blev ett samtalsämne, om att det som vi nu har på museum och som användes förra århundradet fortfarande är aktuella verktyg i dag i Afghanistan, säger Karin Boström.

 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x