Kvinna döms för bedrägeri
— lurade till sig miljoner

Värmdö Uppdaterad 14:21 04 juli 2019

• Får fängelse. • Frias på två punkter.

Kvinnan döms mot sitt nekande, och måste nu betala drygt fyra miljoner skadestånd.

Den 49-åriga kvinnan åtalades i slutet av maj misstänkt för att ha lurat till sig närmare tolv miljoner kronor. Från en bank i Värmdö lyckades hon, genom att utge sig för att vara någon annan och visa upp dennes identitetshandlingar, lyckats få tre lån — totalt drygt sex miljoner kronor — beviljade.

Kvinnan, som tidigare bott i Nacka, döms nu till två och ett halvt års fängelse för sju fall av grovt bedrägeri, grov oredlighet mot borgenär och grovt försvårande av konkurs.
Hon frias dock från misstankarna om urkundsförfalskning och ett fall av grovt bedrägeri.

De flesta brotten har, enligt domen, skett mellan 2009 och 2013. En förundersökning inleddes redan 2014 men kvinnan greps och frihetsberövades först i februari i år. Hon har varit häktad sedan dess.

En anhörig till 49-åringen, en 27-åring kvinna, var också åtalad för att tillsammans med 49-åringen ha lurat till sig lån på cirka två miljoner från tre olika banker genom att hävda att 27-åringen hade en mycket större inkomst än vad som var riktigt. 27-åringen frias dock helt från misstankarna.

Förutom fängelsestraffet ska 49-åringen betala skadestånd på totalt cirka 4,3 miljoner kronor till målsäganden. Hon har förnekat samtliga gärningar.