FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Kristina, Ker...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
24 juli 2019

Under torsdagen påträffade miljökontoret olja på Puttisholmen och Sollenkroka ö.

Värmdö ska sanera oljan som hittats på land

Skärgården 17:35 | 09 november 2018

Oljan som påträffats i skärgården har nu nått fastlandet i Värmdö. Kommunen inleder nu ett saneringsarbete. Under fredagsmorgonen upptäcktes ett nytt oljeutsläpp i Jungfrufjärden.

Efter veckans utsläpp av mineralolja i Sandhamnsleden har nu oljan nått holmar längs farleden och fastlandet. Förutom enskilda observationer vid Bolviksnäs som NVP rapporterat om, har miljökontoret gjort mindre fynd vid Puttisholmen och Sollekroka ö.

Oljan som hittats beskrivs som en oljefilm på vattnet och som en grynig massa med klumpar upp till köttbullestorlek vid strandkanten.

Kommunen, som är ansvarig för utsläpp på fastlandet, inleder nu ett inventerings- och saneringsarbete där oljan nått land. Bland annat har kommunen anlitat en saneringsfirma som ska sanera sstränderna. Man behöver även hjälp av allmänheten om det finns olja vid fler platser.

Kustbevakningen fortsätter att leta olja och utreder vad som orsakat utsläppen tidigare i veckan. Under fredagsförmiddagen upptäcktes ett nytt oljeutsläpp mellan fyren Fjärdhällan och ön Stora Husarn i Jungfrufjärden i Dalarö kommun. Kustbevakningen ser i nuläget ingen koppling till de utsläpp av olja som påträffats tidigare i veckan.

Den som upptäckt olja i vatten kan kontakta Kustbevakningens ledningscentral på 0776-70 60 00.

Den som upptäckt olja på land kan kontakta Värmdö kommuns säkerhetschef Magnus Brattgård 070-168 03 86 eller bygg- och miljöchef Jelinka Hall 070-651 71 84.