FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
22 juli 2019

Två knölvalar upptäcktes i helgen utanför Sandhamn. Så här års brukar de annars vara utanför Nordnorge.

Två knölvalar upptäckta utanför Sandhamn

Skärgården 11:19 | 05 september 2018

Två knölvalar har observerats söder om Grönskär utanför Sandhamn i helgen.
–  Det är rätt ovanligt i våra vatten, särskilt i Östersjön, så det är kul, säger Thomas Lyholm, valexpert på Naturhistoriska riksmuseet.

Det var i helgen som Björn Sorkin och hans vänner upptäckte de två knölvalarna under en seglats och lyckades filma dem söder om Grönskär utanför Sandhamn. Efter det la Skärgårdsstiftelsen ut hans film på sin facebook-sida.
– Det var lite läskigt, det är jättestora djur så vi vågade inte gå närmare än 150-200 meter. Vi följde efter dem söderut tills de vek av i västlig riktning mot Bullerö, berättar Björn Sorkin i inlägget.

Enligt Thomas Lyholm, valexpert på Naturhistoriska riksmuseet, händer det att knölvalar dyker upp i Östersjön, det kan ske med några års mellanrum.
– Det är rätt ovanligt i våra vatten, särskilt i Östersjön, så det är kul att höra. Men ibland kommer de in. Under det senaste decenniet, har det skett en 5-6 gånger, säger han.

Nu på hösten brukar knölvalarna vara utanför Nordnorge där det är mycket sill. Man vet inte varför de söker sig in i Östersjön och om de hittar ut igen.
– Det är möjligt att de letat efter fisk på västkusten, dragit sig längre in och vartefter hittat fiskstim i Östersjön, eller så har de bara simmat fel. Men förmodligen är det fiskstim som lockat dem. Det finns inget som tyder på att de är sjuka, säger Thomas Lyholm, och fortsätter:
– Ibland är det samma individ som kommit tillbaka, vida andra tillfällen, som i våras, hittade man en knölval i närheten av Kvarken på Finska sidan som flutit i land två gånger och frisläpptes. Senare hittades en död knölval på tyska kusten. Så det är inte alltid de klarar sig. Det har också hänt förut att de fastnat i nät i Östersjön.

En knölval kan bli 15 till 16 meter långa, och upp emot 50 år gamla. Ungarna föds i varma vatten. Den närmaste större populationen finns uppe i Nordnorge, vid Barents hav och vid Island.
– De flesta vandrar till Västindien på vintern och parar sig och vandrar till varmare vatten på sommaren där de föder sina ungar. En del vandrar till Västafrika och Cap Verde, säger Johan Lyholm.

Han tror att valarna nu rört sig vidare. Knölvalar simmar inte så fort, cirka 4-5 knop.
– Det är möjligt att någon kan få syn på dem igen. Då ska man inte störa dem utan hålla sig på lämpligt avstånd, minst 100 meter, och låta dem vara ifred, säger Johan Lyholm.

Den som upptäcker knölvalar får gärna rapportera in sina fynd till Naturhistoriska riksmuseet säger han.